Lengyel, magyar – két jó barát

Gyakran hallani ezt a már-már közhellyé nemesedett mondatot, azonban, azt talán csak kevesen tudnák elmondani, hogy mégis mitől különleges a két nép kapcsolata. A “Magyar emlékek Lengyelországban” című könyv ezt a mondatot kívánja megtölteni tartalommal, méghozzá úgy, hogy bemutatja azokat a Magyarországhoz illetve a magyarsághoz kapcsolódó emlékeket, amelyek az elmúlt 1000 év során halmozódtak fel Lengyelországban.

Hasonló tartalmaink:

Lengyelországról, annak nevezetességeiről, történelméről, hagyományairól ugyan számos magyar nyelvű könyvet találni, de olyat, ami kifejezetten az országhoz kötődő magyar vonatkozású dolgokat gyűjti össze, ezideáig egyet sem.

A múlt esztendő végén jelent meg a két ismert polonista, Kovács István és Mitrovits Miklós kötete, amit a szerzők az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület meghívása révén, tegnap délután személyesen is bemutattak a Városi Könyvtárban.

Mint azt a történész páros fiatalabbik tagja elmondta, noha tudták, hogy a két nép történelme meglehetősen gazdag a közös emlékekben, de még őket is meglepte, hogy mennyi feldolgozandó témára leltek.

 

Címkék