Lengyel-magyar megemlékezés lesz vasárnap

A II. Lajos király Mohácsra induló magyar serege és a lengyel segédcsapat érdi egyesülésének 492. évfordulójára emlékezik a város vasárnap, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. Reggel nyolc órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály templomban a mohácsi csatában elhunytakért, a két nemzetért, Érd városáért. A szentmisét Mojzer György atya celebrálja. A szentmisét követően az oroszlános emlékműnél koszorúznak a résztvevők; köszöntőt mond T. Mészáros András polgármester.

 

Hasonló tartalmaink:

A királyi, „oroszlános” emlékművet 1926-ban avatták fel. 2007-ben mellé került az a márványtábla, amely a magyar sereghez csatlakozó és a mohácsi csatában életét vesztett, mintegy 1200-1500 katonának állít méltó emléket. A történelmi leírások szerint az akkor alig húszéves II. Lajos 1526-ban Mohácsra indult a törökök ellen. Seregével megpihent Érden, s ide várta a segítségére érkező csapatokat is, ezért az egykori Sárkány-kastélyban töltött néhány éjszakát. Szapolyai katonái azonban nem érkeztek meg, így később csak a lengyel szabadcsapatokkal bővülhetett a serege. A katonák a túlerővel szemben vereséget szenvedtek. Az ő tiszteletükre emeltetett II. Lajos szobra mellé az emléktábla.

A hagyományos, évenkénti megemlékezéseket a lengyel-magyar barátság ápolása és megőrzése teszi az érdiek számára is fontossá. Ezért gyűlnek össze minden év júliusában a hagyományőrző civil szervezetek képviselői, lengyel és magyar lakosok egyaránt.

Címkék