Innovációs park épül a Gulyás tanyán

Kétszázötven millió forintot nyert Érd egy önkormányzati terület közművesítésére és előkészítésére, ahol – Pest Megye Önkormányzatának beruházásával – megvalósul a Pest Megyei Precíziós Diagnosztikai Innovációs Központ – jelentette be T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján. A fejlesztés a Gulyás tanya több mint öt hektáros területéből egy hektárt érint; később a fennmaradó négy hektáron további ipari szereplők bevonását tervezik.

Hasonló tartalmaink:

 

Technológiai és innovációs park épül Érden, az önkormányzat tulajdonában lévő Gulyás-tanyán – jelentette be szerdai polgármesteri sajtótájékoztatóján T. Mészáros András polgármester. Mint emlékeztetett rá, a közgyűlés még tavaly októberben fogadott el egy határozatot a vállalkozói park megvalósításával kapcsolatban. Novemberben pedig úgy határozott a közgyűlés, hogy Pest Megye Önkormányzatával konzorciumi megállapodást hoz létre, a Pest Megyei Precíziós Diagnosztikai Innovációs Központ megvalósításához, amelyet a Gulyás tanyán, azaz a 0187/3 helyrajzi számú területen kívánnak megvalósítani. Első ütemben a közel hat hektáros területen egy hektárt biztosítanának erre a célra,  a fennmaradó négy hektárra további ipari szereplők bevonását tervezik.

Fejlesztési terület

A projekt becsült beruházási költsége közel bruttó egymilliárd forint. Az innovációs központ  megépítésének költségét Pest Megye Önkormányzata finanszírozza, míg a területet az érdi önkormányzat adja, és a város feladata a közművesítés is.

Mint T. Mészáros András elmondta, a Gulyás-tanya részben közművesített, de szükség van a terület infrastrukturális fejlesztésére – e célra a város pályázatot nyújtott be a Pénzügyminisztériumhoz, és 250 millió forintot nyert el a közművesítésre. A polgármester a nyertes pályázattal kapcsolatban elmondta: a tervezés, az engedélyezési eljárás már folyik, és várhatóan jövő év nyarára-őszére lezajlanak a munkálatok, és a Pest Megyei Precíziós Diagnosztikai Innovációs Központ ide tud települni Érdre.

Gulyás_ipari_fejl_átnézeti2

T. Mészáros András elmondta azt is: a terület jól megközelíthető, az M6-os autópálya, a 7-es főút és a 40-es vasútvonal térségében helyezkedik el.

– Az innovációs központ idetelepítésével egyrészt 100-150 munkahely keletkezhet a városban, másrészt nő az iparűzésiadó-bevétel is. Ez nagyon fontos cél, hiszen a megyei jogú városok között Érd rendelkezik a legkevesebb helyi munkahellyel, illetve a legalacsonyabb iparűzésiadó-bevétellel, pedig elmondhatjuk, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott ez a típusú bevétel – hangsúlyozta T. Mészáros András, hozzátéve: ahhoz, hogy ez a 70 ezres lélekszámú város működőképes legyen, és a megfelelő urbánus szolgáltatásokat tudja nyújtani, évi 5-6 milliárd forinttal több iparűzési adóra lenne szükség, ezt pedig csak az ipari parki fejlesztésekkel tudja Érd elérni. Ezért a város több területen is igyekszik ipari parkokat létrehozni. Ezek egyike például a vállalkozói falu projekt – a Tesco mögötti, durván másfél hektáros területre szeretnének (részben helyi) vállalkozókat telepíteni. A város tervezi egy kétszáz hektáros ipari park létrehozását is, Érd külterületén – negyven hektárt már az állam megvásárolt, és elkezdődött a tervek kidolgozása. Emellett Érd-Parkvárosban, a régi katonai bázis helyén egy high-tech szereplőkre épülő innovációs park is létrejöhet.

Címkék