Tévhitek a nátha körül

Beköszöntött a hideg és azzal együtt a nátha is megjelent az óvodákban, iskolákban, munkahelyünkön, otthonunkban. Sokunkban még most is tévhitek élnek a náthával kapcsolatban. Azért fázunk meg, mert kirohanunk kabát nélkül megetetni a kutyát, vagy azért, mert ránk tüsszentett a szomszéd? Van értelme C- vitaminnal tömni magunkat és a családot, hogy megelőzzük a bajt? Ha kivesszük az oviból a gyereket miután elkezd folyni az orra, már nem fogja megfertőzni az egész Mókus csoportot? Az orrszívó porszívó egy gyerekkínzóeszköz vagy fontos segítség a bajban? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ dr. Antunovics Helga háziorvos segítségével. 

Hasonló tartalmaink:

Meghűlés vagy vírus?

„Ha kimegyünk egy szál ingben a hidegbe, meghűlhetünk, de amire azt mondjuk, hogy náthásak vagyunk, folyik az orrunk, köhögünk, azt leggyakrabban vírusok okozzák”, tisztázza a legelején dr. Antunovics Helga. Ebben az időben nem a hideg időjárás az elsősorban, ami kedvez a vírusoknak, hanem az állandó hőingadozás, amivel jár az, hogy kimelegszünk az autóban, a bevásárlóközpontban, és aztán kimegyünk a hidegbe, illetve, az, hogy sokat tartózkodunk zárt térben, szintén növeli a fertőzés veszélyét.  A doktornő aztán hozzáteszi a rossz hírt is: vírus lévén a náthát megelőzni nem igazán lehet. Természetesen fontos a higiénia: ha zsebkendőbe tüsszentünk, kidobjuk a szemetesbe a használt zsepit, alaposan megmossuk a kezünket, akkor lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét.

C- vitaminnal a nátha ellen?

Ugyanakkor az is tévhit, hogy C-vitaminnal és társaival meg lehetne akadályozni ezeknek a vírusoknak a megtelepedését. Nincs olyan gyömbéres, fahéjas, narancsos, akármilyen csodaszer, amivel annyira felturbózhatnánk az immunrendszerünket, hogy ne kapjuk el a náthát okozó vírus(oka)t.

Akkor hát mindenről az immunrendszerünk tehet?

Az immunrendszerünk amúgy, köszöni szépen, az esetek többségében teljesen jól van. „Ha rosszabb passzban vagyunk, mert mondjuk túlhajszoljunk magunkat,  kialvatlanok vagyunk, akkor még fogékonyabbak lehetünk a náthát okozó vírusokra, de akkor sem az immunrendszerünk az, ami lerobban. Sokszor hallom, hogy jaj, a gyerekem már megint beteg, nem erős az immunrendszere. A kisgyermekek esetében egy őszi-téli periódusban teljesen normális akár hat, iskolásoknál három megfázásos időszak, ezek mindegyike eltarthat egy-egy hétig. Ezektől erősödik az immunrendszer, nem a C- vitamintól”, mondja a doktornő.

Oviba menni vagy otthon maradni?

Betegen elvileg nem járhat közösségbe a gyerek, de ha ősztől tavaszig folyik az orra, addig ne is menjen bölcsibe vagy oviba? „Egyik oldalról, ha csak taknyos a gyerek, nem biztos, hogy ki kell szedni a bölcsiből vagy az oviból, mert a tünetek megjelenése előtt 2-3 nappal már benne van a vírus, és addigra régen körbefertőzte az egész csoportot. A másik oldalról viszont, azt, ami segítheti a gyógyulását: nevezetesen, hogy tisztítsad az orrát és kapjon bő folyadékpótlást, ezeket a feltételeket otthon te magad jobban elő tudod teremteni a számára, mint az oviban vagy a bölcsiben dolgozók. Amikor beteg a gyerek, akkor amúgy is bágyadtabb, több alvásra, ágynyugalomra van szüksége, ami megint csak az otthonlét, a közösségből kiszedés mellett szól”, érvel dr. Antunovics Helga.

Olyan ügyesen fújja már az orrát, nem kell kínozni szegénykét az orrszívó-porszívóval?

Lehet akármilyen okos, ügyes, szuperhős a gyermekünk, testileg, „anatómiailag 4-5 éves koráig képtelen arra, hogy kifújja az orrát”, magyarázza a doktornő. Ha pedig nem fújja ki, és nem is szívjuk ki, csúnya szövődmények jelenhetnek meg: a középfülgyulladástól, a homlok- és arcüreggyulladáson át a tüdőgyulladásig. A doktornő azt javasolja ezért, hogy a gyerekek 5 éves koráig mindenképp használjuk az orrszívó porszívót.

Mi ennek a helyes technikája?

„Orrszívás előtt tengervizes orrspray-vel lazítsuk fel a gyerek orrában a váladékot, aztán jöhet az orrszívó (mindegy, hogy milyen erősségen megy a porszívó), ha lehet, akkor az egyik orrlukat fogjuk be, míg a másikból apró mozdulatokkal, az orrszívó-porszívót finoman ki-behúzogatva, eltávolítjuk a váladékot.” A kisebbek még lehet, hogy megijednek a porszívó hangjától, a nagyobbak az esetek többségében már maguk is segíteni akarnak nekünk az orrszívásban, ezért nem kell attól félni, hogy bármi baja lehet így a gyereknek. A nemes cél lebegjen a szemünk előtt: ezzel valószínűleg sikerül elkerülnie csemeténknek a szövődményeket. „Az orrszívást nem tudjuk túlzásba vinni, lehet félóránként, óránként is használni az orrszívó porszívót, ha úgy látjuk, hogy nagyon tele van az orra”, biztat bennünket a doktornő.

Hogyan gyógyuljunk ki a náthából?

Fontos a már említett bő folyadékutánpótlás (legyen az citromos, mézes tea vagy víz), ha megoldható, akkor ágynyugalom, az orrjárat tisztítása, gyakori kézmosás, sőt, az inhalátor és nagyobb gyerekek, felnőttek esetében az infralámpa is sokat segíthet.

Mire kell odafigyelni az idősebbeknél nátha esetén?

„Sokkal több lehet sajnos a szövődmény. Rengeteg a tüdőgyulladás, ráadásul az atípusos, aminek nincsenek tipikus, a tüdőgyulladásra jellemző, könnyen felismerhető tünetei, éppen ezért nagyon veszélyes lehet.” Az ő esetükben ezért mindenképp ajánlott az influenza vagy a tüdőgyulladás elleni védőoltás alkalmazása, bár utóbbi még sajnos nem ingyenes, de az előbb említett veszélyek miatt, aki teheti, adassa be magának.

 Már “támad “az influenza? Mit kell tudni az oltásról?

Már vannak influenza szerű megbetegedések, de még mindig nem késő beoltatni magunkat, amit egyébként évente meg kell ismételni, mert minden évben új vírusok mutálódnak, ezért a vakcinák új vírustörzseket (is) tartalmaznak. Az oltás egy hét elteltével kezdi kifejteni hatását, azaz attól kezdve ad védettséget. Október óta már fel vannak szerelve az orvosok a vakcinákkal, amelyek ingyenesen hozzáférhetőek a 60 év felettiek, a krónikus betegek (cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, asztmások), a kismamák és a 3. életévüket betöltött gyermekek számára, illetve azoknak, akik a munkájából fakadóan magasabb kockázatnak vannak kitéve, mint például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak.

Honnan tudjuk, hogy influenzánk van, nem náthánk? Mik a különbségek?

„Az influenza gyakran 39 feletti lázzal, elesettséggel, végtagfájdalommal jár, de ott vannak a felső légúti tünetek is (orrfolyás, köhögés, torokfájás, tüsszögés), és társulhat hozzá gyomor- és bélrendszeri probléma: hányás, hasmenés is”, sorolja dr. Antunovics Helga, aki egyértelműen „oltáspári”, mivel a praxisában nem tapasztalt szövődményeket az oltások miatt, annál inkább az influenzától.

Címkék