Legyőzni a hétfejű sárkányt nem gyerekjáték

Dr. Bács István alpolgármester kezdeményezésére a náthaszezon, azaz április végéig az érdi lakcímkártyával rendelkező gyermekek újszerű, gyors, pontos és teljesen fájdalommentes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson vehetnek részt egy budapesti rendelőben, aminek vezetője, dr. Somi Ildikó számos, a témában megjelent írás, többek közt “A hétfejű sárkány – vagyis a nátha legyőzése” című könyv szerzője. Vele beszélgettünk a vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókról. 

Hasonló tartalmaink:

“Amikor én még óvodás voltam, az óvodáskór még ismeretlen volt. Mostanában – talán az utóbbi két évtizedben – azt látom, hogy a közösségbe kerülés után egy hónappal szinte minden gyermek náthás lesz, orra bedugul és lappangva egy szövődménysorozat veszi kezdetét. Az orrdugulás következménye, hogy a fülkürt szellőzése romlik, és a füldugulás miatt alig észrevehetően, de fokozatosan romlik a hallás”, magyarázza dr. Somi Ildikó, miért nem lehet félvállról venni a náthát. Ami aztán átmegy köhögésbe: éjjel, amikor lefekszik a gyerkőc erős száraz köhögés jöhet, amit a szülők tévesen kruppnak vélhetnek, pedig nem az, hangsúlyozza a doktornő, “hanem a baktériumokkal zsúfolt váladék fekvő helyzetben a légvételekkel beszippantódik a gégén át a légcsőbe, onnan pedig a hörgőkbe.” Kész is a hörghurut, ami sokszor eleinte nem is jár lázzal, “csak” köhög a gyerek éjjel-nappal, a szülők épp ezért még hajlamosak elvinni az óvodába, ahol miközben ő maga is még jobban legyengül, a többi kis társát is megfertőzi.

“A hozzám forduló családoknak mindig hangsúlyozom, hogy a nátha a kiindulópont, amit úgy képzeljenek el, mint egy eldobott hógolyót a hegyoldalban, ami lefelé haladva folyamatosan nő, és a végén lavina lesz belőle”, vallja dr. Somi Ildikó. “A közismert régi francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be. Én még ezt azzal egészítem ki, hogy közben útba ejti a füleket is. Az egymást követő szövődmények, mint a lépcsőfokok, úgy követik egymást az orrfolyás, az arcüreggyulladás, a fülkürthurut, a középfülhurut, az orrmandulagyulladás, légcsőhurut és végül a hörghurut. Gyermekkorunk emlékezetes mesefigurájára, a hétfejű sárkányra annyiban hasonlít a kórkép, hogy bármelyiket külön felismerve és kezelve nem oldódik meg a probléma, sőt hamarosan kiújul, mint a sárkány egy-egy levágott feje a mesében. Máris kézenfekvő a magyarázat, hogy miért húzódnak el a gyermekkori felsőlégúti hurutos betegségek, ha az egyes összetevők közül csak az egyikre vagy másikra irányul a kezelés.” Hogy mit tehetünk? Amint észrevesszük a kisgyermeken a nátha tüneteit, kezdjük el használni az orrszívó-porszívót, hogy eltávolítsuk az orrüregből a váladékot. Használjunk olyan orrspray-t, ami nem szárítja ki a nyálkahártyát, és kíméletesen oldja a váladékot. Hasznos lehet a fülek melegítése, melegen tartása  – már a nátha elején is, mert javítja a középfül szellőzését. Emellett persze ne feledkezzünk el a vitamindús táplálkozásról sem, emlékeztet rá a doktornő.

Az április végéig az érdi lakcímkártyát felmutató gyermekek számára ingyenesen kérhető fül-orr-gégészeti vizsgálat egy dobüregi nyomásmérő műszer segítségével történik és teljesen fájdalommentes. A doktornő Dániát említi példaként, ahol minden óvodás és kisiskolás évente kétszer átesik egy szűrővizsgálaton, amit ezzel az eszközzel végeznek el, hogy kezelni tudják azokat a gyerekeket, akik közösségbe járnak, de rejtett, lappangó (elsősorban arcüreg) gyulladást hordoznak, veszélyeztetve ezzel önmagukat és környezetüket. Itthon csak nagyon ritkán, elsősorban tudományos céllal történtek ilyen vizsgálatok, ezért döntött úgy dr. Somi Ildikó munkatársaival, hogy a rendelőjükben biztosítják a gyerekek számára ezt a fajta szűrést.

A vizsgálatra jelentkezni a következő telefonszámon lehet hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között: 0670/7795892
Rendelési idő: szerda 10-16, Cím:  Budapest, Tűzoltó utca 80. (Márton ház) IX. ker. Orrhigiéne Egészségcentrum

A kivizsgálás során felállított kórképek ismeretében szükséges kezelésekről pedig itt  talál bővebb információt.

A dr. Somi Ildikóval készült interjút az Érd FM 101.3-on hallgathatja meg szombaton 15 órától a Köztünk Marad című magazinműsorban.

 

Címkék