Parasport nap Érden

Február 22-e a magyar parasport napja, amit Érden a Batthyány iskolában játékos foglalkozásokkal ünnepeltek. A rendezvény vendége volt Krajnyák Zsuzsanna olimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó és T. Mészáros András polgármester, aki köszöntőjében hangsúlyozta: e nap célja, hogy mindenki előtt ismertté váljon a parasportolók teljesítménye, a fogyatékkal élők mindennapi küzdelme.

Hasonló tartalmaink:

Egy lépcsőfok sokunknak nem jelent semmit, egy kerekesszékes számára azonban már akadály – jegyezte meg köszöntőjében T. Mészáros András, hangsúlyozva: e nap célja, hogy megtudja mindenki, milyen nehézségekkel küzdenek meg nap mint nap a fogyatékkal élő emberek, akiket a lelkierejük mozgat egész pályájuk során, és mi mindent kell megtenniük azért – különösképp a sporteseményeken –, hogy teljes értékű életet éljenek.

Az Országgyűlés 2017. decemberi döntése alapján minden évben február 22-én ünnepeljük a magyar parasport napját. Mint arra T. Mészáros András is utalt köszöntőjében, a dátum választása szimbolikus: 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

A Magyar Paralimpiai Bizottság szerette volna méltó és emlékezetes módon megünnepelni az első ilyen alkalmat: minden megyeszékhely egy-egy iskolájában sporteseményeket, Budapesten pedig nemzetközi konferenciát szerveztek. Érden a Batthyány iskola rendezett rendhagyó órákat a diákoknak: elsőtől nyolcadik osztályosig minden tanuló kipróbálhatta, milyen bekötött szemmel, egy társukra utalva futni, szintén bekötött szemmel labdázni, és ülve, a helyükről nem elmozdulva röplabdázni.

A gyerekek az érdi rendezvényen találkozhattak Krajnyák Zsuzsanna világ- és Európa-bajnok, paralimpiai ezüst- és bronzérmes kerekesszékes vívóval is, aki az ÉrdMostnak hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a diákok mihamarabb felismerjék, hogy nincs különbség a sérült és az ép gyerekek között, és a fogyatékkal élő gyermekek is tudnak sportolni.

Hozzátette: az érzékenyítő, játékos vetélkedők során a gyerekek nyilván nem élik át ugyanazt, mint amit egy parasportoló, de legalább kipróbálhatják, milyen érzés lehet vakon csörőglabdázni, vagy akár láb nélkül vívni.
– Ez egy nagyon jó kezdeményezés: újdonság, és egyben játék, ami fejleszti a gyerekek figyelmét is, hiszen nem a megszokott érzékszervüket kell használniuk – zárta szavait.

 

 

Címkék