Érdről szeretettel

Az Érd TV dokumentumfilmje, amiben hetven év hallgatás után megszólaltak a málenkij robot érdi túlélői, a „Szabadulás nélkül” kapta a XVII. Lakiteleki Filmszemle Kisteleki Emil különdíját. A fesztiválra 114 filmet neveztek Magyarországról és a határon túlról, ebből az előzsűri 27 filmet válogatott be a versenyprogramba.

Hasonló tartalmaink:

A filmes mustra zsűrijét Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas dokumentumfilmes rendező vezette.

A Szabadulás nélkül a Magyar Földrajzi Múzeum azonos című kiállításának anyagából indult ki, hogy bemutassa a Vörös Hadsereg által 1945. január 6 és 10. között Érdről és környékéről elhurcoltak történetét. A mozi az Érd TV, a Magyar Földrajzi Múzeum és Érd Megyei Jogú Város összefogásával készült el.

Az Érd Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője, Fekete Zoltán a különdíj átvételét követően elmondta: szerettek volna méltó emléket állítani az érdi elhurcoltaknak, s örömmel tölti el, hogy munkatársaival egy olyan filmet sikerült készíteniük, amelyekről azok is elismerően beszéltek, akik túlélőként, vagy hozzátartozóként szólaltak meg. A Szabadulás nélkül-t a közönség január 7-én, a városi elhurcoltak napján láthatja a Szepes Gyula Művelődési Központban, ahol a vetítést követően rövid pódiumbeszélgetés is lesz az alkotókkal. Ezt követően természetesen az ÉrdTV műsorra tűzi a filmet, valamint megtekinthető lesz az ÉrdMost.hu oldalon is.

A főszerkesztő hozzátette: az Érd TV kiemelt feladatának tekinti, hogy napi és heti műsorain túl is részt vállaljon Érd értékeinek bemutatásában, a város múltját, jelenét és jövőjét bemutató filmek készítésében. Hozzátette: terveik között szerepel például a Fundoklia-völgy természeti kincseiről szóló ismeretterjesztő film elkészítése, valamint az Érdikumokról szóló rövidfilm sorozat.

vlcsnap-2014-11-26-18h40m39s58Fekete Zoltán kérdésünkre az ÉrdMost.hu portál és az ÉrdFM 101,3 rádió eredményeiről is beszámolt.

Az Érd FM 101.3 az Inspira Media Research hallgatottsági kutatása szerint a leghallgatottabb rádió Érden, megelőzve olyan országos adókat, mint a Petőfi, a Sláger vagy a Rádió1. A 2018 februárjában négyéves születésnapját ünneplő rádió helyi és országos hírekkel, tudósításokkal, a regionális és városi közélet eseményeinek bemutatásával, valamint a legfrissebb popzenei kínálattal várja a hallgatókat. Napi magazinjai elkalandoznak a film-, a jazz-, a gasztronómia világába, továbbá az érdi kulturális és sportélet, valamint a civilszféra is helyet kap háttérműsoraiban. A rádió kiemelt figyelmet fordít a magyar zenékre, ennek aránya meghaladja a 35 százalékot. Az Érd FM 101.3 rádió, mely természetesen online is hallgatható, több mint 30%-os vállalt közszolgálati tartalommal azt a célt tűzte ki, hogy a térség meghatározó rádiós hírszolgáltatójává váljon amellett, hogy a 25-40 év közötti korosztály elsődleges szórakoztató zenei adója legyen. Mint a főszerkesztő elmondta, a hallgatottság mérés bebizonyította, hogy jó úton haladnak.

Hasonlóan népszerű az ÉrdMost.hu is, amely mára a város vezető hírportáljává nőtte ki magát, s ezt a statisztikai adatok is alátámasztják: havonta több mint 100 ezer oldalt néznek meg az olvasók.

- Az ÉrdMost.hu mind arculatában, mind tartalmában színes, ergonomikus, izgalmas formában tájékoztatja az Érden és a régióban élőket, az őket érintő legfontosabb hírekről, eseményekről. Az ÉrdMost.hu a régió meghatározó médiuma, amelyre hivatkozik az országos sajtó, de cikkeiben, tudósításaiban tárgyalt témáit rendszeresen idézik érdi és környékbeli internetes fórumokon is. – A portál népszerűsége véleményem szerint abban rejlik, hogy az oldal megbízhatóan, naponta több alkalommal frissül, átlagban 12-14 új friss tartalommal. A közéleti és kulturális hírek mellett az elmúlt időszakban nyitottunk a magazinosabb témák felé is, amelyek örömünkre nagyon népszerűek olvasóink körében – összegzett a főszerkesztő.

 

Címkék