Meghalt a jazz magyar dívája

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli, a „szőke hajú, fekete hangú” énekesnő, dalszerző, dalszövegíró. 37 éves volt. Nyugodjék békében.

Hasonló tartalmaink:

Békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében – közölte Szepesi Mátyás, a művész menedzsere az MTI-vel. 2012 óta küzdött a rákkal.

Fábián Juli a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt a dzsessz és a pop műfajában is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán végzett. Pályafutása első éveiben rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, és több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként a My Rocky Mountain című CD-n énekelt. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. 2005-től öt éven át énekelt a népszerű nujazz csapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben, amellyel két stúdióalbumot (Ladal – 2007; Trick – 2009) készített. 2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel. 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.  Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett. (forrás: MTI)

A magyar zenei világ szereplői, fesztiválok, zenei lapok és társaságok megrendülve búcsúztak tőle a Facebookon:

Palya Bea: „Jó utat, drága Juli. Amikor nyáron feküdtél a padon koncert előtt a backstage-ben, összeszorult a szívem, aztán láttam, hogy lenyomod a két órás bulit, és akkor azt kívántam, igen, te nyomd le a rákot is, így, ekkora energiával, bájjal, erővel, hanggal, és ne ő nyomjon le téged. Innen nézve most ő elvitt, de lehet, hogy szabad szárnyalásra hív éppen. You set yourself free…”

VOLT Fesztivál: „Erre nincsenek szavak…
Legyünk hálásak azokért a percekért, amikor nekünk, Nektek énekelt! Régóta tudtuk, hogy beteg, de minden posztja, minden megnyilvánulása annyira pozitív volt, hogy vele együtt hittük: a jövő nyáron újra megtáncoltat minket Sopronban és hallgathatjuk azt a csodaszép hangját, láthatjuk az örökké mosolygós arcát. Felfoghatatlan, hogy elment…
Ha teheted, hallgasd sokat Juli dalait és emlékezzünk rá. Örökké velünk marad!”

Címkék