Nélkülük megyünk tovább 2018-ban

Mi a különbség édesapám és az Isten közt? A különbség jól látható: Isten mindenütt ott van, ezzel szemben édesapám is mindenütt ott van, csak itt nincs “, írta Esterházy, s 2016 óta ő sincs már itt. Kik azok, akik tavaly hagytak itt bennünket? Emlékezzünk – lista a teljesség igénye nélkül.

Hasonló tartalmaink:

A filmes szcénában 89 évesen meghalt William Peter Blatty, Oscar-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, filmrendező, producer, Az ördögűző című film és az annak alapjául szolgáló regényírója. John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész, aki több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük A nyolcadik utas: a Halálban, az Űrgolyhókban, az Éjféli expresszben és Az elefántemberben. Legutóbb a Harry Potter-sorozatban alakította a varázspálca-készítő Ollivandert. Warren Frost, a Twin Peaks Hayward dokiját játszó amerikai színész 91 éves korában hunyt el.  Fia, Mark Frost, David Lynch mellett a Twin Peaks atyja. William „Bill” Paxton amerikai színész és filmrendező 62 évet élt. Láthattuk a Terminátorban egy utcai punk banda tagjaként, A bolygó neve: Halálban ő formálta meg a mindenki idegeire menő Hudson közlegényt, és az ő szájából hangzik el a film egyik emlékezetes mondata is: „Game over, man. Game over!” (ezt állítólag improvizálta a forgatás alatt). Feltűnt még a True Lies-Két tűz között, a Titanic, az Apolló 13, a Twister és A kör című filmekben is.

John Hillerman is elhunyt 2017-ben, aki Jonathan Higginst, a brit birtokfelügyelőt alakította a Magnum című detektívsorozatban, amiért Emmy- és Golden Globe-díjat kapott. 89 évesen rákban halt meg Sir Roger George Moore angol színész, producer, akit a legtöbben a 007-es ügynökként (James Bondot hétszer alakította) vagy Az Angyalban Simon Templarként vagy a Minden lében két kanál Lord Brett Sinclaireként, Tony Curtis partnereként ismerhettek. 56 évesen tüdőrákban meghalt Michael Nyqvist svéd színész, aki Noomi Rapace mellett szerepelt A tetovált lányban, valamint Keanu Reeves mellett játszott a John Wickben többek közt. Sam Shepard színész és drámaíró, akit a Sólyom végveszélyben és az Acélmagnóliák filmekből ismerhetett leginkább az itthoni közönség drámaíróként is jelentős volt. 1979-ben Pulitzer  díjat kapott Buried Child című drámájáért. 77 éves korában meghalt George A. Romero filmrendező, a zombifilmek atyja, az 1968-ban bemutatott Élőhalottak éjszakájának és a rá egy évtizeddel később elkészült Holtak hajnalának az alkotója.

2017-ben halt meg Jeanne Moreau, francia színésznő, akit rendezett annak idején Orson Welles, Michelangelo Antonioni, Luis Bunuel, és talán leghíresebb szerepében Francois Truffaut (a Jules és Jimben). Egy mondás szerint a francia filmben Brigitte Bardot volt a szex, Catherine Deneuve az elegancia, Jeanne Moreau pedig az intellektuális nőiesség. Egy másik, mindenki számára ismert francia színésznő is távozott az élők sorából: Mireille Darc, aki az 1972-es Magas, szőke férfi felemás cipőben című filmmel lett világhírű, de szerepelt még például a Borsalinoban Jean-Paul Belmondo és Alain Delon mellett – utóbbival másfél évtizedig az életben is egy párt alkottak. A magyar tévénézők még a Megperzselt szívek, illetve az Hélène szeme című sorozatokból is ismerhették.

Jeanne Moreau a Jules és Jim című filmben

Jeanne Moreau a Jules és Jim című filmben

Életének 92. évében elhunyt Makk Károly, Kossuth és Balázs Béla-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze, többek közt a Liliomfi (1954), a Szerelem (1971) és a Macskajáték (1972) rendezője. A Déry Tibor novellájából készült Szerelmet a magyar filmművészet legjobbjai között tartják számon a mai napig. Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, forgatókönyvíró is itt hagyott bennünket. Ő volt Gusztáv kitalálója,  a Vili, a veréb, a Macskafogó, Az erdő kapitánya és a Szaffi című egész estés animációs filmek forgatókönyvírója, de televíziósorozatait is (Mézga család, Kérem a következőt!) generációk ismerték és nőttek fel rajtuk. December 30-án meghalt Cseh András rajzfilmrendező, a Frakk- és a Vackor mesék egyik alkotója. Kovács András  Kossuth-díjas és kétszeres Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, aki az 1964-es Nehéz emberek című filmjével vált ismertté, majd a Cseres Tibor regényéből készült Hideg napokért, ami az 1942-es újvidéki vérengzést dolgozta fel, megkapta a Karlovy Vary  Filmfesztivál fődíját.

Makk Károly. Szerelem

Makk Károly. Szerelem

A magyar zenei élet szereplőit, koncertjeinek közönségét, rajongóit decemberben sújtotta le a hír: meghalt Fábián Juli. Előző este még koncertet adott, másnapra hirtelen elhunyt a sokak által szeretett táncdalénekes, Aradszky László is. Som Lajos, a Taurus, a Neoton, a Piramis basszusgitárosa hosszan tartó, súlyos betegségben halt meg. 2017-ben hunyt el Kékes Zoltán, becenevén Sziszi is,  többek közt a Zenit, a Hungária tagja és a Dolly Roll vezetője.

Amerikában Chris Cornell, a Soundgarden énekese, majd Chester Bennington, a Linkin Park frontembere is felakasztotta magát. 77 évesen elhunyt „Al” Lopez Jarreau amerikai dzsesszénekes, a világon az egyetlen énekes, aki a jazz, a pop és az r&b műfajában is Grammy-díj-ban részesült. „Chuck” Berry  amerikai gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb alakja 91 évet élt. Ismert volt jellegzetes színpadi „kacsajárásáról”, a senki másra nem jellemző gitárstílusról, a dalszövegekben, amiket kimondottan a tiniknek írt, használt új kifejezésekről, szójátékokról. Az utána következők, mint pl. az AC/DC vagy a Rolling Stones rengeteget merített zenéjéből, előadásmódjából. 2017-ben halt meg Johnny Hallyday, a „francia Elvis Presley”, aki rengeteget koncertezett Edith Piaffal, 110 millió albumot adott el, több mint 100 turnén, körülbelül 3700 koncerten lépett fel, 18 albuma lett platinalemez,  repertoárján csaknem 1000 dal szerepelt.

Cseke László (Ekecs Géza) magyar újságíró, rádiós műsorvezető 90 éves volt 2017-ben, amikor meghalt. A Szabad Európa Rádió munkatársaként a rádió zenés szórakoztató műsorait szerkesztette.

Cseke László

Cseke László

Jókai Anna a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, akit 2015-ben a Forbes a 8. legbefolyásosabb magyar nőnek  választott a kultúrában, 85 évesen hunyt el. Eleinte tanításból élt, de később, amikor kizárólag író lett, akkor is “megmaradt tanárnak”, műveiben egyrészt tematikusan foglalkozott a tanári hivatással, másrészt erkölcsi tanító maradt prózájában is.

Jókai Anna

Jókai Anna

Dévény Annát, akinek családok ezrei köszönhetik, hogy testileg-lelkileg egészséges a gyermekük és nincs (többé) gondjuk annak mozgásfejlődésével, életének 81. évében érte a halál. Nemcsak gyógytornász, művészi torna szakedző volt, hanem a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója, és így valószínűleg örökre becsempészte nevét a gyerekek és szüleik életébe. Tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetését vehette át. 2017-ben a Dévény-módszer kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat.

Dévény Anna

Dévény Anna

Címkék