SK szaloncukrok

Nyakunkon a karácsony, de még hátravan a szaloncukrok beszerzése? Ha van időnk, elkészíthetjük ezeket mi magunk is, nem kell hozzá sem túl sok idő, sem főzőmesterség, mégis finomak lesznek, ezt garantáljuk.

Hasonló tartalmaink:

“Báró Podmaniczky Frigyes emlékirataiban leírja, hogy egyik nagynénikéje, egy osztrák hölgy volt az, aki 1825-ben először állított karácsonyfát Magyarországon. Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. A cukorka neve a német „salonzuckerl” szóból ered, ezért nem meglepő, hogy Jókai még „szalonczukkedli”-nek nevezte. Kezdetben egyszerű cukorkaféleségeket, csokoládé golyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba. A budapesti Vendéglátó-ipari Múzeumban jelenleg is megtekinthető 30, különböző színű régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapír, valamint egy „ricselő gép” is. Ez utóbbi egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját lehetett egy mozdulattal berojtozni. Hajdan volt híres budapesti és vidéki cukrászdákban az inasoknak volt tisztük működtetni”, található a Magyar Édességgyártók Szövetségének honlapján. Ma az üzletek polcain számtalan ízben találhatók meg a szaloncukrok, melyek közül a zselések, a marcipánosak, a rumos-diósak és a csokikrémesek a legnépszerűbbek. Idén állítólag összesen 4000 tonnát vásárolunk belőlük.

Alább 5 szaloncukor receptjét mutatjuk.

Marcipános szaloncukorhoz, az eredeti recept szerint készíthetünk házi marcipánmasszát is 50 dkg mandulalisztből, 50 dkg porcukorból és 1 dl vízből: 25 dkg porcukrot keverjünk el az 1 dl vízben, tegyük fel főni, folyamatos kevergetés mellett csináljunk belőle szirupot, aztán ezt adagoljuk hozzá a többi porcukorhoz és mandulaliszthez. Nekem nem lett se marcipán-, se mandulaízű a masszám, úgyhogy legközelebb inkább boltbokban kapható marcipánmasszával fogok dolgozni. Ebbe, ha fel akarjuk dobni az ízét, apróra szelt aszalt gyümölcsöket is gyúrhatunk. Akár bolti, akár házi marcipánmasszával dolgozunk, a következő lépés, hogy ujjnyi vastagságú hurkákat sodorjunk a masszából, és azt vágjuk kb. 3 cm-es darabokra, majd formáljunk belőlük csinos kis szaloncukor formákat. Gőz fölött (kis lábasban tegyünk fel vizet forrni, arra tegyünk egy tűzálló edényt, és ebbe az edénybe tehetjük a csokit, így nem ragad le, vagy ég oda) olvasszuk meg az étcsokit, majd mártsuk bele a szaloncukrokat, csepegtessük le, és tegyük sütőpapírral letakart tálkára. Mehet az egész a hűtőbe.

Kókuszos szaloncukrot úgy készíthetünk, ha 15 dkg fehér csokit felolvasztunk (megint csak gőz fölött), összekeverjük 2 evőkanál kókusztejjel és 3 dkg kókuszreszelékkel. Ha kihűlt, megint jöhet a hurkasodrás, feldarabolás, szaloncukor formázás, gőz fölött felolvasztott étcsokiba mártás, lecsepegtetés, sütőpapírral letakart tányér és a hűtő.

A gesztenyéshez 25 dkg gesztenyemasszához keverjünk egy kis, kb. 3 evőkanálnyi meggylevet és 18 dkg (gőz fölött fel)olvasztott étcsokoládét. Ha kihűlt, jöhet megint a formázás, újabb étcsoki olvasztás, mártogatás, csepegtetés, hűtés.

A zseléshez 2 csomag (2×6 db) zselatinlapot vízbe áztatunk, közben 4 dl gyümölcslevet (ha lehet 100%-osat) felforralunk 2 evőkanál cukorral, félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vízből kivett és kifacsart zselatint, majd beleöntjük jégkockatartóba. Mehet a hűtőbe. Csokit olvasztunk gőz fölött, és ha már kihűlt (de azért még folyós), belemártjuk a jégkockatartóban megdermedt zselékockákat. Vigyázzunk, mert ha túl meleg a csoki, a zselé kifolyhat.

Végül íme egy “megúszós” verzió: kimagozott datolyát vízbe áztatunk egy rövid időre, majd konyharuhával megtöröljük, és belemártjuk a (gőz fölött meg)olvasztott ét- vagy fehér- vagy tejcsokoládéba. Ha azt szeretnénk, hogy mindegyik oldalát szépen vonja be a csoki, akkor egy fogpiszkálót szúrjunk bele első lépésként, és ha már belemártottuk a csokiba, majd lecsepegtettük róla nagyjából a felesleget, akkor jöhet egy nem használt kartondoboz, fektessük az oldalára, és szurkáljuk bele a hurkapálcákon levő szaloncukrokat, majd tegyük hűvös helyre.

Ha megdermedt a csoki, jöhet a csomagolás, majd mehet az egész a karácsonyfára, és kezdődhet a ki eszi ki a szaloncukrot a csomagolásából észrevétlenül című ügyességi verseny. Jó készülődést kívánunk!

Címkék