Új érdikumok a helyi értéktárban

Négy érték be- kettő pedig kikerült a helyi értéktárból, erről döntöttek az Érdi Települési Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén. Mindez azt jelenti, hogy jelen pillanatban ötvenháromra tehető az érdikumok száma. Mint  Brunczvik Attila, az Érdi Hungarikum Klub elnöke elmondta, az értéktár nem statikus, oda nemcsak bekerülni lehet, hanem ki is kerülni onnan. 

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Televízió által néhány éve készített Monda és valóság határán című helytörténeti dokumentumfilm-sorozat az egyik, amit a bizottság a múlt heti ülésen felvett a városi értéktárba. Emellett az Érden élő és alkotó Homolya Gábor képzőművész művészeti tevékenységét, Tamaskáné Jakab Margit néprajzos szőtteseit, valamint az Ófaluban fellelhető úgynevezett, vízszűrő csepegtető köveket is érdikummá minősített a testület.

Mint azt Brunczvik Attila, az Érdi Hungarikum Klub elnöke elmondta, az értéktár nem statikus, oda nemcsak be lehet kerülni, hanem akár fordítva, ki is lehet kerülni onnan. Így történt most ez két, már régebben felvett értékkel, amelyeket, ha átmenetileg is, de fel kellett függeszteni. Az elhunyt Elek Mihály fafaragó házába betörtek, ellopták a teljes gyűjteményt, a másik felfüggesztett érdikum pedig a termál hotel gyógyvize, amit annak bezárása miatt nem használhatnak az érdiek.

Közeledvén az év végéhez, a Hungarikum Klub elnöke egyrészt értékelte a mögöttünk hagyott időszakot, másrészt a jövőbeli célokról is szót ejtett. Elhangzott:  mind az Értéktár Bizottság, mind pedig az operatív feladatokat ellátó Érdi Hungarikum Klub ezentúl is várja az előterjesztéseket azokról a társadalmi, kulturális vagy épp természeti értékekről, amelyek megőrzése és ápolása fontos lehet a helyi vagy akár a tágabb közösség számára.

 

Címkék