Öt év, ötvenöt érték – újabb Érdikumok

Ötödik születésnapját ünnepelte csütörtök délután az Érdi Hungarikum Klub. A helyi értékek felkutatását és megőrzését célzó tevékenységüknek köszönhetően a Helyi Értéktár Bizottság öt év alatt ötvenöt Érdikumot vett nyilvántartásba, és ezek száma most négy újabbal gyarapodott. 

Hasonló tartalmaink:

A Helyi Értéktár Bizottság  a május 31-ei ülésén négy érdikumot fogadott el, így közel hatvanra emelkedett az Érdikumok száma, de aki itt él, az tudja: ennél jóval több helyi érték van városunkban – mondta lapunknak Brunczvikné Máté Ildikó, a klub egyik szervezője.

– Az első az Ercsi úti Szűz Mária-szobor, a második az Illésházy emlékkereszt, a gyormatető felett (sokan fehér keresztként ismerik, emlegetik), a harmadik a két kiadást már megélt, dr. Kubassek János múzeumigazgató által szerkesztett Érdi Krónika, ami várhatóan hamarosan ismét megjelenik, ugyanis már elfogyott a könyvespolcokról. A negyedik Érdikum a Kőrösi iskola kórustalálkozója, amelyet két és fél évtizede szervez az intézmény – sorolta Brunczvikné Máté Ildikó.

Előfordul az is, hogy az Érdikummá választott helyi értékek elsorvadnak. Két ilyen eset volt az elmúlt években; egyik a termálfürdő, amely korábban bekerült az Érdikumok közé, ám mivel bezárta kapuit, felfüggesztették, de ki nem vették az Érdikumok közül.

Az Érdi Hungarikum Klub a május 31-i bizottsági ülést követően tartotta születésnapi ünnepségét. Volt torta, többféle sütemény – a klubtagok jóvoltából –, és nem maradhatott el a jó hangulatú beszélgetés sem. Természetesen az Érdikumokról is sok szó esett: a tagok megosztották egymással a különféle érdi értékekhez kapcsolódó kedves történeteiket.

Címkék