Egy unikum érdikum
2018
júl. 7

Egy unikum érdikum

Az Érdi Értéktár Bizottság és – az önkéntesekből álló – munkájukat segítő Érdi Hungarikum Klub immáron öt éve gyűjti azokat a tárgyi, szellemi értékeket, amelyek megőrzését az utókor számára fontosnak tartják. Munkájuk nyomán gyarapszik az Érdi Települési Értéktár, azaz az érdikumok gyűjteménye, a listán immár félszáz tétel szerepel. Hagyománnyá vált, hogy oklevelet, megbízólevelet kapnak azok az alkotók, javaslattevők és értékőrök, akik tevékenységükkel kapcsolódnak a települési értéktár bővítéséhez. A városi közgyűlés legutóbbi ülésén T. Mészáros András polgármester és Hudák Mihály, az értéktár bizottság elnöke adta át az elismeréseket.

Tovább...
Emberi és városi értékek
2018
jún. 9

Emberi és városi értékek

Olyan pályára vágyott, amely mindennap új célok és kihívások elé állítja, ezért lett pedagógus. Bár az orvosok nem javasoltak két gyermeknél többet, mégis nagycsaládosok lettek a férjével, s mindketten tevékenyen kiveszik részüket a közösségi munkából. Kezdeményezésükre alakult meg az Érdi Hungarikum Klub, amely a város értékeinek feltárására hívatott. Brunczvikné Máté Ildikóval beszélgettünk.

Tovább...
Öt év, ötvenöt érték – újabb Érdikumok
2018
jún. 1

Öt év, ötvenöt érték – újabb Érdikumok

Ötödik születésnapját ünnepelte csütörtök délután az Érdi Hungarikum Klub. A helyi értékek felkutatását és megőrzését célzó tevékenységüknek köszönhetően a Helyi Értéktár Bizottság öt év alatt ötvenöt Érdikumot vett nyilvántartásba, és ezek száma most négy újabbal gyarapodott.

Tovább...
Új érdikumok a helyi értéktárban
2017
dec. 19

Új érdikumok a helyi értéktárban

Négy érték be- kettő pedig kikerült a helyi értéktárból, erről döntöttek az Érdi Települési Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén. Mindez azt jelenti, hogy jelen pillanatban ötvenháromra tehető az érdikumok száma. Mint Brunczvik Attila, az Érdi Hungarikum Klub elnöke elmondta, az értéktár nem statikus, oda nemcsak bekerülni lehet, hanem ki is kerülni onnan.

Tovább...
Művek és emlékek őrzője
2017
dec. 16

Művek és emlékek őrzője

Városépítészetet és etnográfiát tanult, de hamar ráébredt, hogy nagyon érdeklik a régi építmények. Pár évvel ezelőtt tevékenyen részt vett városunk műemlékeinek felkutatásában, rekonstrukcióik szakmai előkészítésében. Társszerzője a város értékeit bemutató Érdi Krónikának. A segítségével megújított építészeti értékek többsége az Érdikumok sorát gazdagítja. Tarnay Tündével beszélgetett Bálint Edit.

Tovább...
Újabb Érdikumok
2017
jún. 23

Újabb Érdikumok

A legutóbbi közgyűlésen T. Mészáros András polgármestertől vehették át oklevelüket, illetve megbízólevelüket azok az alkotók, javaslattevők és értékőrök, akik az elmúlt fél évben tevékenységükkel, munkájukkal hozzájárultak a települési értéktár gyűjteményének bővítéséhez.

Tovább...
Értéktár túra
2017
ápr. 8

Értéktár túra

Érd lesz a legelső állomása a Pest Megyei Értéktár megyei értékeket bemutató sorozatának. A május 6-ára tervezett rendezvény keretében várhatóan több mint félszáz érdeklődő érkezik városunkba, hogy megtekintse Érd legjelentősebb természeti és épített kincseit.

Tovább...
Magyarok Vására a Főtéren
2017
márc. 14

Magyarok Vására a Főtéren

Múlt szombaton rendezték meg az idei első Magyarok Érdi Vásárát, amely nemrég került be a Pest Megyei Értéktárba. Az eseményt az Éltető-Értékeinkért Egyesület szervezte.

Tovább...
Elhunyt Mosonyi Kiss Gusztáv
2016
okt. 27

Elhunyt Mosonyi Kiss Gusztáv

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Mosonyi Kiss Gusztáv grafikusművész – hosszan tartó betegség után – 2016. szeptember 24-én 67 éves korában elhunyt.

Tovább...
Tudja mi az a Koral sodrony?
2016
okt. 9

Tudja mi az a Koral sodrony?

A helyi értéktár darabjait bemutató sorozatban elsőként Kaderják Gyulához, az Érdligeten élő nyugalmazott gépészmérnökhöz látogattunk, aki a kábel, a drótkötél illetve sodronygyártás területén elért eredményei okán válhatott Érdikummá.

Tovább...