Tudja mi az a Koral sodrony?

A helyi értéktár darabjait bemutató sorozatban elsőként Kaderják Gyulához, az Érdligeten élő nyugalmazott gépészmérnökhöz látogattunk, aki a kábel, a drótkötél illetve sodronygyártás területén elért eredményei okán válhatott Érdikummá. Az Érd TV összeállítása. 

Hasonló tartalmaink:

Érdikumnak nevezzük azokat a városunkban fellelhető, illetve ahhoz köthető szellemi, emberi, tárgyi és természeti értékeket, amelyeket a helyi közösség megismerésre, ápolásra és nem utolsósorban tovább örökítésre érdemesnek talál. Az önkormányzat által létrehozott Értéktár Bizottság, a helyi civileket tömörítő Érdi Hungarikum Klub és a téma iránt érdeklődő lakosok már évek óta gyűjtik ezeket a kincseket, amelyeket most induló sorozatunkban mi is bemutatunk önöknek.

A Pest megyei Csőváron született Kaderják Gyula 1956-ban szerzett gépészmérnöki diplomát a Miskolci Egyetemen, majd nem sokkal később már a szintén a borsodi megyeszékhelyen található December 4. Drótműveknél találta magát, mint a kábel és sodronykötél gyártásért felelős szakember. Noha munkája során megelégedhetett volna azzal, hogy elvégzi a rá bízott feladatokat, de a kreativitás, az újító szellem soha nem hagyta nyugodni.

Ezt a mentalitást környezete is támogatta, így a sodronykötélgyártást sok szempontból megreformáló, összesen tizenkét bejegyzett szabadalommal a háta mögött vonult nyugdíjba a rendszerváltás idején. Eztán költözött családjával Érdre és csak idő kérdése volt, hogy tudásával és teljesítményével a helyi közösség figyelmét és büszkeségét is kiváltsa.

A Kaderják Gyula nevéhez köthető egyik legismertebb találmány a Koral, azaz a korrózióálló alumínium sodrony, de a tűzött lapossodrony-kötélre is legalább ennyire büszke. Mint mondja, – a sokszor a kollégáival közösen létrehozott – vívmányok növelték az üzem termelékenységét, könnyebb munkavégzést biztosítottak a dolgozóknak és talán a legfontosabb, hogy a kötelek felhasználási területén is új lehetőségek bontakoztak ki.

Sok más mellett, ha csak az országot, sőt a világot átszelő távvezeték hálózatra, a magasabb épületek liftjeire, vagy épp az építkezéseken használt darukra gondolunk, akkor eszünkbe juthat, hogy egyik sem működne kábelek, drótkötelek és sodronyok nélkül. Kaderják Gyula erre csak annyit mond: drótkötél nélkül nincs élet. Így ha talán láthatatlanul is, de az egykori gépészmérnök eredményei nagyban befolyásolják a mindennapjainkat.

Címkék