Újabb Érdikumok

A legutóbbi közgyűlésen T. Mészáros András polgármestertől vehették át oklevelüket, illetve megbízólevelüket azok az alkotók, javaslattevők és értékőrök, akik az elmúlt fél évben tevékenységükkel, munkájukkal hozzájárultak a települési értéktár gyűjteményének bővítéséhez.

Hasonló tartalmaink:

Közel félszáz Érdikum gazdagítja az Érdi Települési Értéktárat. Közülük az elmúlt időszakban négyet tüntetett ki a Pest Megyei Értéktár Bizottság, azzal, hogy a megyei értéktárba is beválasztotta őket: a Magyar Földrajzi Múzeum szellemi és tárgyi gyűjteményét, az érdi minaretet, a Magyarok Érdi Vásárát és a Fundoklia-völgyet.

Az Érdi Értéktár Bizottság legutóbbi, május 30-ai ülésén született a döntés öt új Érdikum felvételéről. A kulturális örökség kategóriába került Baka Györgyi költészeti tevékenysége. Baka Györgyi 1985 óta Érden él, költészete javarészt itt bontakozott ki, itt fejlődött, az érdi talajban gyökerezik. Öt önálló verseskötete van, több antológiában szerepel, valamint folyamatosan jelennek meg folyóiratokban is művei.

SAM_6375

Baka Györgyi költő

 

Sport kategóriába került felvételre Somfai Péter ír-sztepp táncos. Az ír-sztepp táncot 2002 óta tanulja Ronan Morgan autentikus tánciskolájában, melynek tagjaként nemzetközi bajnokságokon számos dobogós és előkelő helyezést ért el.

SAM_6378

Somfai Péter ír-sztepp táncos

 

A Soós Pékség sütőipari tevékenysége a települési értéktárba agrár- és élelmiszergazdaság kategóriába került felvételre. A Soós család – apa és fia – 1969 óta végzi a sütőipari, majd cukrászattal kibővített tevékenységét városunkban.

Rozgonyi Zoltán bélyeges téglagyűjteménye az ipari és műszaki megoldások kategóriába került be a helyi értéktárba. Érdi családi házában látható a legteljesebb érdi téglabélyeg gyűjtemény, amely alapján a téglagyártás történtébe is betekintést nyerhetünk.

A bizottság döntése alapján Érdikummá nyilvánították Érd fogalomkörös utcanévrendszerét, amely Késő Géza mérnök nevéhez köthető. Az Érden kialakult utcanév rendszer egyedülálló Magyarországon, mely földrajzi és kulturális ismeretterjesztő jelentőséggel is bír, a tájékozódást is jól segíti.

Javaslattételeiért és értékőr tevékenységéért oklevelet kapott: Daróci Lajosné, Kotroczóné Klopfer Teréz, dr. Herczig Béla, Hamar József.

 

 

 

 

Címkék