Értéktár túra

Érd lesz a legelső állomása a Pest Megyei Értéktár megyei értékeket bemutató sorozatának. A május 6-ára tervezett rendezvény keretében várhatóan több mint félszáz érdeklődő érkezik városunkba, hogy megtekintse Érd legjelentősebb természeti és épített kincseit.

Hasonló tartalmaink:

A Pest Megyei Értéktár Bizottság fontosnak tartja a megyei értéktárba bekerült javak megtekintését és megismerését, ezért az Érdi Értéktár Bizottsággal együttműködve, egynapos bejáró túrát terveznek városunkban. Ahogyan a megyei értéktár konferenciának, úgy ennek a célzott bejárásnak is Érd lesz a legelső állomása – tudtuk meg a Hungarikum Klub múlt csütörtöki összejövetelén.

A program részleteiről Brunczvik Attila tájékoztatta a megjelenteket. Az értéktár túrát a soron következő Magyarok Érdi Vására időpontjára, május 6-ra tervezik, hiszen ez a rendezvény is megyei értéknek számít. Itt, a Főtéren tartják meg a szombati rendezvény megnyitóját, amelyen a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és T. Mészáros András polgármester köszönti résztvevőket, valamint közreműködik a Szirmok Pedagógus és Női Kar. Az értéktár túra résztvevői elsőként megtekintik a Magyar Földrajzi Múzeum állandó kiállításait és kellemes sétát tesznek a múzeumkert szoborparkjában. Ezt követően még a délelőtt folyamán a Fundoklia-völgybe kirándulnak dr. Szerényi Gábor és dr. Kállayné Szerényi Júlia szakmai vezetésével. Innen visszatérve ebéd várja őket a múzeumi kocsiszínben, ahol az Érdi Kamarazenekar és a Lukin Fúvószenekar szórakoztatja a vendégeket, majd kora délután Óvárosba indulnak a Minarethez, valamint belefér még a programba a Szent Mihály templom és Szent Waltburga szobrának megtekintése is. Érd központjába visszaérkezve, végül a látogatók körbejárhatják és szemügyre vehetik a Magyarok Érdi Vására kínálatát.

Mint megtudtuk, az első Pest megyei értéktár bejárására több mint félszáz, de legfeljebb hetven vendéget várnak, akiket a helyi Hungarikum klub és az Érdi Értéktár Bizottság tagjai fogadnak és kalauzolnak városunkban. A rendezvény előtt azonban feltétlenül rendbe kell hozni a Fundoklia-völgy tanösvényét. Czabai Balázs, a Környezetvédő Egyesület tagja arról tájékoztatta az ülés résztvevőit, hogy az érdi önkormányzat munkatársai a napokban már tárgyaltak a Pilisi Parkerdő vezetőjével a szükséges felújításokról. Utóbbi vállalta, hogy a megrongált, vagy tönkrement táblák helyett újakat fognak kihelyezni, ezen kívül a lépcsők és a korlátok helyreállításában is közreműködnek. Az érdi önkormányzat pedig a terület kitakarítását, a tanösvény gledícsiáktól való megtisztítását fogja elvégeztetni.

Az Érdi Hungarikum Klub és a helyi Értéktár Bizottság örömmel készül a vendégek fogadására. Szeretnének jó példával elől járni, hiszen nagy megtiszteltetés számukra, hogy a Pest Megyei Értéktár Bizottság Érdet választotta a bejárási program első állomásának.

(Érdi Újság)

Címkék