Selmeci Attila: “Minden bejött!”

Mindössze hat napot, december 22. és 28. között pihennek az érdi úszók, ezt követően már meg is kezdik a felkészülést a következő év megmérettetéseire, hiszen – mint Selmeci Attila, az Érdi Úszó Sport Kft. mesteredzője fogalmazott – ha ott szeretnének lenni a legjobbak között, nem engedhetik meg magunknak a lazítást. Az érdiek pedig nem lazítanak, melyet jól mutat, hogy négy év leforgása alatt tizenöt helyet (!!!) lépett előre az országos ranglistán, így már ötödik az érdi úszócsapat. Interjú Selmeci Attilával.

Hasonló tartalmaink:

Mielőtt még a 2017-es esztendőről beszélnénk, kicsit tekintsünk vissza 2016-ra, amikor szintén készítettünk egy interjút. Akkor talán a leghangsúlyosabb dolog volt, hogy az érdi úszók egy korosztályváltás előtt állnak.

Kicsit konkretizáljuk: az úszósportban ez azt jelenti, hogy a 18 évesek már csak a felnőtt kategóriában indulhatnak. Jelen pillanatban két versenyzőről beszélünk, Jánosi Kristófról és Kovács Benedekről, tehát ők már Cseh Laciékkal azonosan kerülnek értékelésre. Ez egy nagy kihívás, hiszen míg az ifik között sorra nyerték az érmeket, most egy nagyobb korosztályban, Kozma Dominik, Cseh László vagy Bernek Péter ellen kell versenyezniük, ez pedig jóval nehezebb. Viszont úgy érzem, hogy elég szépen vettük az akadályt, mert mind a tavaszi debreceni országos bajnokságon, mind az őszi rövidpályás országos bajnokságon, Százhalombattán jól úsztak a gyerekek és érmekkel térhettünk haza, tehát sikerült megkapaszkodni a nagyok között. Ez nem azt jelenti, hogy nincs még hova fejlődni, türelmesnek kell lenni, mert a férfiak 21-22 éves korukban érik el teljesítményük maximumát, a mi versenyzőink pedig 19 évesek.
Mi úgy gondoltuk, hogy az „idős” generáció Takács Krisztián, Balog Gábor, Kozma Dominik és sorolhatnám, a vb után leállnak, de úgy néz ki, még tovább próbálkoznak. Amíg tudnak szponzorokhoz, szerződésekhez jutni, addig nem is fogják abbahagyni, tehát meg kell próbálni őket legyőzni és akkor a mieink is a legjobbak közé kerülnek.

2017-ben első versenyük január végén volt Svájcban, majd folyamatosan járták a kisebb versenyeket és volt egy nagyon fontos edzőtáboruk Hódmezővásárhelyen a debreceni ob előtt.

Valóban nagyon fontos volt a hódmezővásárhelyi edzőtábor, jó körülmények között tudtunk dolgozni, az ottani két verseny és a svájci is nagyban hozzájárult a sikeres felkészüléshez. A csapat nagyon együtt volt, érezték a súlyát a felnőtt országos bajnokságnak. Minden jel pozitív volt és aztán az eredmények is azt igazolták, hogy jól sikerült a felkészülés. Most januártól hasonló cipőben járunk, az országos bajnokság három héttel korábban lesz Debrecenben, megpróbáljuk hasonlóképpen felépíteni a felkészülést, azzal a különbséggel, hogy lesz egy edzőtábor Dél-Afrikában, február 16-tól, ahol Milák Kristóf, Barócsai Petra, Joó Sára és Kovács Benedek vesz részt, mivel ők kaptak támogatást erre az úszószövetségtől, így a másik két versenyzőnk (Jánosi Kristóf és Vigassy Bálint – a szerk.) itthon fog edzeni. Nagyon sokat fog számítani, hogyan úszunk márciusban az ob-n, bízom benne, minél több érmet tudunk szerezni majd.

XXII_3

Selmeci Attilát Pest megye legjobb edzőjének választották
(fotó: pestmegye.hu/Fényes Gábor)

 

A debreceni országos bajnokság idén pazarul sikerült: két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek. Milák Kristóf kivívta a felnőtt világbajnokságon való indulás jogát, ahogy Joó Sára szerzett egy, akkor még „félkvótát” a budapesti vb-re, végül ott volt a fővárosi világeseményen. Szóval sikeresnek tekinthető a debreceni viadal?

Kristóf 200 méter pillangón második, 100 méteren első lett, emellett Sári úszott nagyon jól a hátszámokban, a mixváltó is nyert, több érmet szereztünk, Kovács Beni is remekelt háton, úgyhogy egy nagyon eredményes időszak volt számunkra. Szeretnénk, hogy az idei még ennél is jobb legyen, de nehezebb lesz, mert Milák Kristóf érettségizik és a felkészülése egy kissé háttérbe szorul, mivel nem lehet azt elvárni, hogy úgy eddzen, mint eddig. Neki a tanulás és az érettségi fel fog érni egy világbajnoksággal, szóval ebben nekem is engednem kell, mert ha nem sikerül az érettségi, akkor azt el kell tolni, épp ezért ha sikerül, annál közelebb kerül az olimpiához. Érzésem szerint az a legokosabb, ha minél gyorsabban túl lesz rajta és így ez az év „be lesz áldozva” és akkor két évre leszünk az olimpiától, ami elég lesz ahhoz, hogy csak az úszásra koncentráljunk.

Ugorjunk egy kicsit nagyobbat az időben. A felnőtt ob után volt egy ifi-ob, utána pedig az ifjúsági-Európa-bajnokság Izraelben, amely mind Kristóf, mind Barócsai Petra számára egy nagyon fontos verseny volt. Kristófról nem kell nagyon ecsetelni, mit tett le ott az asztalra: három arany, három ezüst, a 200 méter pillangón úszott ideje pedig…

Ott olyan eredményt ért el azzal az 1:53,79-cel, ami a világranglista második helyére repítette, százon második lett, egy orosz fiú legyőzte őt, de a kétszáz meggyőzött arról, hogy világklasszissá fog válni, emellett a váltókban is jól úszott a társaival. Petra nagyon szépen úszott 400 gyorson, a váltóval parádésan úsztak és aranyérmesek lettek. Ez egy olyan löketet adott a továbbiakra, ami rányomta bélyegét a következő versenyekre, hiszen rá négy hétre már jött is a felnőtt világbajnokság, ahol Kristóf óriási meglepetésre 0:50,62-vel új országos csúccsal, junior világrekorddal ezüstérmet szerzett a világ legjobb pillangósai között. Aztán pedig jött az amerikai junior-világbajnokság, ahol kétszázon és százon is nyerni tudott, a váltóval is két aranyat nyert. Szóval ennél a nyári versenysorozatnál álmodni sem mernék jobbat és sikeresebbet.

A felnőtt világbajnokságon még Joó Sára volt jelen 50 méter háton, ő 33. helyen végzett végül.

Ő B-szintes volt, tehát irreális lett volna tőle jobb teljesítményt várni. Maga az, hogy indulhatott, nagy dolog volt, egyéni csúcsot úszott, ennek is nagyon örültünk, mert ez azt jelentette, hogy ebből a kis csapatból két versenyző képviseltette magát a vb-n, ez nagyon megtisztelő. Kristófnak más volt a szerepe, mert tőle azért jobb eredményt vártunk, ami végülis sikerült is.

joosara

Joó Sára a budapesti vb-n egyéni csúccsal zárt
(fotó: MTI/Ilyés Tibor)

 

Aztán a nyár megkoronázása a már említett indianapolisi ifi-vb volt, ahová Kristóf például úgy ment, hogy a budapesti esemény után, a győri edzőtáborban néhány napra lebetegedett, és harmadszor kellett csúcsformában lennie bő két hónap leforgása alatt. S így nyert két egyéni és két váltóaranyat egy bronz mellett.

Három ekkora világversenyen, ilyen rövid időn belül, azaz szinte háromhetes szünetekkel állandóan csúcsot produkálni nem jellemző a mi sportágunkban, nemigen van rá példa. Nála fantasztikus módon is sikerült, s még Indianapolisban sem sokkal maradt el 200 méter pillangón az egyéni rekordjától, az 1:53,79-től. Én is csodáltam, álmomban sem gondoltam volna azt, hogy a felnőtt vb-n érmes lesz és utána még ilyet produkál. Nyilván ez is bizonyítja, milyen szuper képességei vannak, de szeretném hangsúlyozni, hogy baromi keményen is dolgozott előtte. Mert ma már csak a tehetség nem elég, ha nem párosul hatalmas munkával, alázattal, lemondással, akkor nem várható nagy eredmény. Épp ezért nála erre kell vigyázni, hogy ez megmaradjon. Bár, mint említettem, az érettségi miatt nehéz éve lesz, mert az június huszadikán fejeződik be, utána tud jobban készülni, hiszen neki akkor még lesz egy ifi-Eb-je, felnőtt Európa-bajnoksága és lesz ifjúsági olimpia Buenos Airesben október közepén, ez azt jelenti, hogy megint egész nyáron dolgozni kell, nem tud elmenni pihenni. Tehát lesznek nehézségek, de remélem, ezt is jól meg fogjuk tudni csinálni.

Ugyan nem hivatalosan a most hétvégi, BVSC-s Cikluszáró verseny számít az évzárásnak, valójában az év utolsó fő versenye a százhalombattai rövidpályás-ob volt, ahol szintén kitettek magukért: öt arany-, hét ezüst-, öt bronzérmet szereztek. Milák Kristóf itt tíz számban indult és olyan számokban lett érmes, amiket kevesen gondoltak volna. Barócsai Petra, Joó Sára, Kovács Benedek, Jánosi Kristóf és Vigassy Bálint is odatette magát.

Ez a rövidpályás ob várakozáson felül sikerült, egy olyan nyár után, ahol sokat hagytak ki azok, akik nem voltak ott a nagy versenyeken, két és fél hónap pihenőjük volt, szóval nagyon örültem annak, hogy ilyen jól szerepelt a csapat. A mostani BVSC-s verseny valóban csak egy kis ráadás volt. A versenyzők péntekig vezetnek le, aztán lesz hat nap pihenőjük és már december 28-án kezdjük az új ciklust. Mivel most jóval korábban lesz az ob, nincs sok időnk, tizenhárom hét alatt kell csúcsformába kerülni, ez azt jelenti, hogy erőltetett menetben fogunk edzeni. Remélem a gyerekek is átérzik ennek a súlyát és mindent beleadnak és kivívják a jogot a nyári felnőtt Európa-bajnokságon való indulásra, de ez attól is függ, hogy a szövetségi kapitány milyen szintidőt ír ki, mert elvileg négy versenyző indulhat egy nemzetből.

Kicsit előretekintettünk már, de azért még pillantsunk vissza erre az évre. Mennyire volt ez várakozáson felüli?

Mindenképp! Amire számítottam, hogy Kristóf az ifi-Eb-n és vb-n eredményes lesz, gondoltam arra, hogy nyerhet. Petrától számoltam azzal, hogy döntős lesz és arra is, hogy a váltók jól szerepelnek. Viszont arra nem gondoltam, hogy Kristóf ilyen jól fog úszni és a felnőtt vb-n érmes lesz, arra számítottam, hogy ha döntőbe kerül, az már nagyon jó, aztán a középdöntőbe negyedik idővel került, akkor gondoltam: „Húha, ebből még több is lehet!” Ezután még egy éremben is reménykedtem, ami össze is jött. Úgyhogy szerintem fergeteges év volt, a szó legszorosabb értelmében! Minden bejött! Ez az év olyan volt, hogy minden bejött. Nem tudom, hogy lehet-e ezt még fokozni, bár minden évünk ilyen lenne. Egy biztos: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez jó legyen, de egy kicsit aggódom, hogy az érettségi miatt kicsit vissza kell venni. A tavaszi ob után viszont már tisztábban tudom látni a dolgokat.

Önnek melyik volt a kedvenc pillanata 2017-ből?

Kettőre emlékszem: a legeslegnagyobb a vb száz pillangója, az 50,62-vel új országos csúcsot és junior világrekordot úszott Kristóf. A másik pedig az izraeli kétszáz pille, amikor nem akartam elhinni, hogy 1:53,79-et úszott, a másodikra két-három testhosszt vert. Olyan érzés ezt látni egy edzőnek, amikor a tanítványa sziporkázik és világklasszis teljesítményt nyújt, hogy akkor azt mondtam utána, hogy ez a gyerek tényleg világklasszis, más jelzőt nem lehet használni.

Milák Kristófra más jelzőt nem lehet használni: VILÁGKLASSZIS! (fotó: Koncz György)

Nyilván, a versenyzők rendkívül fáradtak voltak egy ilyen időszak után, na de Ön?

Pihenésről sajnos szó sem lehetett, hiszen augusztus 30-án jöttünk haza Indianapolisból, másnap már kezdtem az iskolában a tanítást (Selmeci Attila a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium testnevelője – a szerk.). Én fejben nagyon elfáradtam. Most lesz ez a hat nap, ahol én is igyekszem regenerálódni, de több idő nincs a versenyzőknek sem. Én szinte a versenyzőkkel fekszem és kelek a szó átvitt értelmében, mert át kell éreznem, milyen állapotban vannak. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy a világ úszósportja afelé tendál, hogy aki kimarad, lemarad. Nincs más mód! Ha ott szeretnénk lenni a legjobbak között, nem engedhetjük meg magunknak a lazítást. Ez a hat nap pedig bőven elegendő kell, hogy legyen a pihenésre. Úgyhogy nincs mese: csinálni kell.

Az országos csapatranglistán 2017-ben ötödik lett az Érdi Úszó Sport Kft. Tavaly hetedik, azelőtt kilencedik, azt megelőzően pedig huszadik volt a ranglistán. Ez óriási előrelépés!

Egyértelmű, hogy ez a kőkemény munka gyümölcse, hozzátéve, hogy nagyon jó képességű úszóink vannak, ha nem lennének ilyen jó adottságúak, akkor csak a munka kevés lenne. Jó lenne, ha ez az előrelépés jövőre ugyanúgy folytatódna!

(kiemelt kép: olimpia.hu)

Címkék