Így készüljön a szilveszterre, de ne csak a petárdákra figyeljen

December 28-án nyitnak a szilveszteri tűzijáték árusok. Az országban 700 helyen lehet pirotechnikai eszközöket venni. A rendőrök a legális vásárlás fontosságára és a felhasználás veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Hasonló tartalmaink:

Az engedélyezett tűzijátékon van CE-jelölés, magyar nyelvű leírás és javaslat az aktiválásra. Cserényi József óva intett a csomagtartós árusoktól, a sufni tuning rakétáktól, és az óvatlan, pl. gázpalack melletti tárolástól. Ezeket a termékeket ugyanis kizárólag szilveszterkor, este hat és hajnali 6 óra között lehet felhasználni.

Magyarországon tilos a petárda. Birtoklásáért akár 150 ezer forintos bírság is járhat. Eddig 227 eljárás indult tiltott eszközök előállításáért, tartásáért. Minden harmadik eset elmarasztalással végződött.

A tűzijátékkal összefüggő balesetekben legtöbbször a kéz és a fej sérül meg. Győrfi Pál azonban a szilveszteri mulatozás másik veszélyére, a túlzott alkoholfogyasztásra is felhívta a figyelmet. Tavaly a mentők az utolsó éjjel 300 embert vittek detoxikálóba, közöttük 50 kiskorú volt.

Így tiltakoznak a kutyások Budapesten a szilveszteri petárdázás ellen

A kutyáknak minden nagy robbanás fizikai fájdalmat okoz, erre szeretné felhívni a figyelmet egy csoport, akik december 29-én délután 5-től csendes kutyás sétát hirdettek a belvárorsban. A menet a Feneketlen tótól indul, áthalad Budapest belvárosán, és egészen a Vígadó térig megy, ahol a kutyával játszó gyermek szobránál mécseseket is elhelyeznek azon kiskedvencek emékére, akik már nem játszhatnak gazdáikkal.

17 jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

1. Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!

5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót, vihargyufát, esetleg flambírozó (karamellizáló) pisztolyt.

6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású. Ezeket beltérben soha ne működtesse!

7. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!

8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!

9. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson.

10. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.

11. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltókészülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik!

12. Tudatmódosító szer hatása alatt ne működtessen tűzijátéktermékeket!

13. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

14. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

15. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.

16. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

17. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

atv.hu/Érdmost

Címkék