Visszaszoktunk a moziba

Idén kiderült, hogy újra bizalmat szavaznak a nézők a magyar filmeknek. Emellett 2017-ben is büszkék lehettünk a magyar filmek nemzetközi sikereire. Összeállításunkban lássunk ezekre pár példát!

Hasonló tartalmaink:

Deák Kristóf „Mindenki” című kisfilmje megnyerte kategóriájában az Oscar-díjat februárban. A rövidfilm, ami a rendszerváltás elején játszódik, egy, a suliba újonnan érkezett lány szemszögéből mutatja be az iskola híres kórusának énekszeretetét az egyik oldalon, és az azt irányító karnagy sikerorientáltságát a másikon.  „Ha mindenki szót fogad, mindenkinek jó lesz”, mondja a kórusvezető Erika néni, de tényleg így lesz?

A Berlinálén, azaz a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte az ökumenikus zsűri és a nemzetközi filmkritikusok szövetségének, a FIPRESCI-nek a díját, végül a filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét is. (Magyar film korábban 1975-ben nyerte el ezt az elismerést: akkor Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje). Az év végén Borbély Alexandra, a film egyik főszereplője kapta alakításáért a legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjat.

Nemcsak a 17 év után újra kamera mögé álló Enyedi filmje szerepelt sikeresen nemzetközi filmfesztiválokon, de Török Ferenc új filmje, az 1945 is, melynek kedvéért Rudolf Péter elég nagy változáson ment keresztül a külsejét illetően. Meg is érte, mert kikezdhetetlen hitelességgel ábrázolja a hatalmat, a történet helyszínéül szolgáló falu rettegett jegyzőjét.

Vranik Roland filmje, Az állampolgár szintén egy tucat díjat bezsebelt már. „Sajnos az nem úgy megy, hogy az ember az egyik pillanatról a másikra magyar lesz. Főleg nem egy afrikai”, hangzik el a filmben, pedig Wilson, a háború sújtotta afrikai országból Magyarországra települt boltos állampolgárságot szeretne. Itt jön képbe Mari, az ötvenes éveiben járó magyartanár, aki elkezdi korrepetálni, és persze jön a szerelem is. De semmi sem ilyen egyszerű.

Az idei év legnagyobb eredményeként sikerült bizalmat önteni a nézőkbe újra a magyar filmek iránt, és talán egyre kevesebb kétséggel ülünk be a moziba egy-egy magyar filmre. Szépen teljesített a nézőszámot illetően a Kincsem és A Viszkis is. A legendás magyar versenylótörténetét egy szerelmi szállal és bosszútörténettel fűszerezett filmet márciusi bemutatója óta csaknem félmillióan láttak. Antal Nimród vérbő akciófilmje pedig már a második hétvégéjén 145.317 nézőhöz jutott el.

Itt a Magyar Nemzeti Filmalap évzáró videóját is megtekintheti:

 

Címkék