Karácsonyi ajándék a magyar filmek szerelmeseinek

December 22-étől január 12-éig 60 filmjét teszi szabadon hozzáférhetővé a Filmarchívum azzal a céllal, hogy a közönség megismerhesse a filmtörténet klasszikusait és ritkaságait, és betekintést nyerjen az intézmény munkájába, a magyar filmtörténet korszakaiba.

Hasonló tartalmaink:

   Az év eleje óta a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő, 1957-ben alapított Filmarchívum igazi filmcsemegékkel zárja a jubileumi évet: a válogatásba felújított klasszikusok mellett ritkán vagy soha nem látható különlegességek is bekerültek – közölte a Filmalap pénteken az MTI-vel.
Az összeállítás legrégebbi filmjei a Lumiére testvérek által Budapesten készített ősfilmek, a legújabbak pedig a digitális restauráláshoz kapcsolódó, idén készült werkfilmek és interjúk.
Helyet kaptak a válogatásban a külföldön világhírűvé vált magyar filmesek, mások mellett Kertész Mihály, Korda Sándor, Tóth Endre vagy Radványi Géza Magyarországon készült alkotásai is. Sőt, nemcsak játék-, de dokumentumfilmek is szerepelnek a gyűjteményben: a háború előtti kultúrfilmek, a klipek őseinek számító zenés filmek, városfilmek és országimázs-filmek is.  Az idén 100 éve született Fábri Zoltán számos teljes körűen felújított alkotása is elérhető lesz január közepéig szabadon, ahogy a háború utáni magyar filmgyártás első világsikere, az épp 70 éve forgatott Valahol Európában is. A 90 éve született Dargay Attila rajzfilmje, a Szaffi mellett meg lehet tekinteni az alkotótársával és feleségével, Henrik Irénnel készült interjút is.
A magyar filmtörténet több évtizedes múltjában való bolyongást az Archívum filmtörténészei által írt szöveges ajánlók segítik. A filmeket közvetlenül a www.filmarchiv.hu oldalról lehet elérni.

(forrás: MTI)

Címkék