Visszatekintés áprilisra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma április híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Sajtótájékoztatót tartott április első csütörtökénAradszki András energiaügyért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az érdi Polgárok Házában. A politikus beszámolt arról, hogy jó ütemben halad Érden a Modern Városok Program előkészítse és kivitelezése, majd országos politikai kérdésekről is kifejtette a véleményét.

Aradszki András üdvözölte, hogy elkezdték építeni az új rendőrkapitányság épületét a Szabadság téren. Felidézte, hogy az Érdi Rendőrkapitányság jelenlegi épületének műszaki állapota leromlott, az állomány méltatlan feltételek mellett végzi mindennapi tevékenységét. Az épületen az elmúlt 15 évben – kisebb munkálatoktól eltekintve – nem végeztek jelentősebb felújításokat. Emellett a jelenlegi épület nem elegendő a több mint 130 fős állomány elhelyezésére. Aradszki András örömét fejezte ki, hogy sikeres volt az egyeztetés a Belügyminisztériummal, és a Modern Városok Program forrásaiból végre méltó körülmények között végezhetik a munkájukat az érdi rendőrök.

Sikerként említette az országgyűlési képviselő, hogy elkezdődött a csatorna projekt elszámolási időszaka, hiszen sikeresen zárult az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása, az érdi-diósdi-tárnoki csatornázás, amely Érden 17 ezer háztartást érintett. A beruházás lezajlott, a város gyakorlatilag teljes egészében csatornázottá vált, ami jelentősen növelte az ingatlanok értékét.

A politikus arról is beszélt, hogy megkezdték működésüket Röszkén és Tompán a 250 fősre kibővített tranzitzónák, a jövőben a migránsoknak itt kell kivárniuk, amíg menedékkérelmükben a jogerős döntés meg nem születik. Addig kulturált környezetben helyezik el őket, és megfelelő ellátást biztosítanak nekik. A tranzitzónákban senki sincs őrizetben, mindenki szabad elhatározásából tartózkodik ott, és aki nem várja meg az eljárás végét, az szabadon távozhat Szerbia irányába.

A magyar emberek érdekét a kormány által véghezvitt rezsicsökkentés szolgálja, a nemzeti konzultációval arra kérik az embereket, hogy segítsenek megvédeni egyebek mellett a rezsicsökkentés értékeit – hangsúlyozta Aradszki András. Nagyon fontos, az ország jövőjét alapvetően meghatározó ügyekről kérik ki az emberek véleményét a most zajló nemzeti konzultáción – mondta. A politikus hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek kifejezzék a véleményüket, mert nélkülük „nem lehet politikát sikerre vinni”.

***

Tavaly októberben kapott mandátumot a második Érdi Ifjúsági Önkormányzat, akik az elmúlt félévben óriási népszerűségre tettek szert mind diáktársaik, mind pedig az érdiek körében. Persze, mindez nem véletlen, hiszen az ifjúsági önkormányzat tagjai számtalan közösségépítő akció arcai, kezdeményezői és adott esetben finanszírozói.

Hogy mire költöttek az elmúlt félévben és hogy milyen programokon vettek részt, arról Fodor Enikő, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere; egyben sajtóreferense nyilatkozott az Érd FM 101,3-nak.

IMG_0154

***

Sok más, az országban működő egészségügyi intézményhez hasonlóan az érdi szakorvosi rendelőintézet is rendszeresen csatlakozik a Nemzeti Rákellenes Nap programjaihoz. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen szervezett napon ezúttal is a betegségről szóló kiadványokkal illetve személyes tanácsadással segítették az érdeklődőket.

Az intézmény igazgatója elmondta, a rákellenes nap legfontosabb célja, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy mind a megelőzést, mind a probléma kezelését tekintve érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel.

A hetvenöt éves Lugosi Károly szerencsére nem érintett a rákban, igaz rendszeresen jár szűrésre, amit személy szerint az egyik legfőbb dolognak tart. Ezért furcsállja is, hogy sokan mégis elmulasztják a vizsgálatokat. Azonban mint mondja, a legfontosabb végső soron az, hogy milyen életet élünk.

Dr. Kőszegi Gábor a megelőzés kapcsán három fontosabb dolgot emelt ki, amelyek betartásával csökkenthetjük a daganatos megbetegedések kockázatát.

Április 10-ét 1993 óta tartjuk számon, mint Nemzeti Rákellenes Nap. A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésének apropója, hogy 1849-ben ezen a napon született Doblinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos és egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így manapság is a hazai rákkutatás úttörőjeként tekinthetünk rá.

***

Az iskolaépítéseknél a kiviteli tervek megvannak, a kivitelező kiválasztása folyamatban van, és rendelkezésre áll a szükséges terület és a pénz is. A felszíni vízelvezetés esetében is a kivitelezés elkezdése közeledik – minderről Aradszki András országgyűlési képviselő beszélt az Érd TV műsorában.

Hangsúlyozta, hogy a programban szereplő többi beruházás megvalósítása is folyamatban van, de az ipari park kiépítése további kormánydöntést igényel. Azonban ha elkészül, munkahelyeket teremt és adóbevételt hoz a városnak – mutatott rá az államtitkár.

Az új rendőrkapitányság építésének megkezdése a közbeszerzések szabályozása miatt húzódott el – közölte Aradszki András, kiemelve, hogy a város biztosította a területet.  Hozzátette: az elképzelés már a modern városok program előtt megszületett.

Az államtitkár a bíróság, illetve ügyészség építésével kapcsolatban elmondta, hogy itt szintén elhúzódtak a  folyamatok, mivel a bíróságok kialakításának, anyagi feltételeinek megteremtéséhez a bírósági hivatalnak a döntésére is szükség van. Aradszki András azt mondta: vállalás van rá, hogy 2019-re meg fog valósulni ez az épületegyüttes – és mint fogalmazott: remélhetőleg 2019. január 1-től járásbíróság fog működni Érden.

Az adást itt nézheti vissza!

***

Magyarországon egyedülálló projekt záró konferenciáját tartották meg kedden a Polgárok Házában. A mintegy tíz hónapos projektidőszak alatt kifejlesztettek egy technológiát, amivel a szennyvíziszapból talajjavító anyag készülhet, és ami nagyüzemi szinten is alkalmazható lesz.

Az Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására elnevezésű projekt 122,8 millió forintos támogatással, a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld Ipari Innováció program keretében valósult meg, azzal a céllal, hogy a szennyvíziszapot giliszták segítségével (azaz vermikomposztálással) és a hagyományos komposztálás kombinálásával talajjavító anyaggá alakítsák át.

A projektben, amit egy Érden létrehozott telepen valósítottak meg, többen is részt vettek: a projektgazda az Inno-Water Zrt., a partnerek pedig az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás, a NIBIO (Norvég Bioökonómiai Kutatóintézet), valamint az MTA ATK TAKI (Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet) voltak – hangzott el a keddi záró konferencián.

Mint dr. Szabó Anita, az Inno-Water Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, a kutatási feladatok végrehajtására mindössze tíz hónap állt rendelkezésükre, ennek ellenére előremutató eredmények születtek: sikerült olyan közeget előállítani, ami a giliszták számára megfelelő életkörülményt biztosít, de a technológiát még tovább kell fejleszteni a nagyüzemi alkalmazhatósághoz. Ebben is megtörténtek már a kezdeti lépések – tette hozzá a szakmai vezető, aki elmondta azt is: további pályázaton vesznek részt a konzorciummal, és publikálják az elért eredményeket is.

Kovács Péter Barna projektvezető (Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás) beszámolt az általuk kifejlesztett vermikomposztálási technika menetéről is: mint elmondta, a szennyvíziszaphoz – ami egy rendkívül vizes, mindössze 18 százalékos szárazanyag-tartalommal rendelkező anyag – zöldhulladékot kevernek. Az így kapott anyagot komposztálják, majd átrostálják, ezt követően kerül a gilisztaágyásokba.

Mint a projekt honlapján olvasható: ezzel az eljárással a konvencionális komposztáláshoz képest agronómiai értékében magasabb színvonalú termék állítható elő a kész anyag olyan tulajdonságai miatt, mint a kedvező szemcseméret-eloszlás, a növények számára könnyebben felvehető tápanyagok és a növényi növekedés-serkentő vegyületek jelenléte, a nagy metabolikus enzim aktivitás, valamint a jobb minőségű huminsav és humuszanyag tartalom.

***

Ötödik alkalommal tartott bált a 2014-ben alapított Erdélyi Magyarok és Székelyek Érdi Egyesülete. A mostanra már tradícióvá vált eseményt évente két alkalommal, tavasszal és ősszel is megrendezik. A bál díszvendége Aradszki András országgyűlési képviselő volt.

Dr. Aradszki András, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta: a székelységet elsősorban a helytállás és kitartás, valamint a haza, az otthon és a hagyomány szeretete jellemzi.

A szombati rendezvényen kiemelt szerepet kapott a székely hagyományok ápolása. Mint Gáspálr Antal, az Erdélyi Magyarok és Székelyek Érdi Egyesülete elnöke az Érd TV-nek elmondta, nagyon fontosnak tartják kultúrájuk megőrzését és ápolását, és folyamatosan próbálnak olyan programokat biztosítani, amelyek ezt a célt szolgálják: ilyen például a főzőverseny, a majális, a közös utazás, illetve a szüreti és Szent György-napi bálok.

***

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság „Tiszteletbeli Rendőre” lett hétvégén T. Mészáros András, Érd polgármestere. Az elismerést Dunakeszin, a Rendőrség Napja alkalmából szervezett Pest Megyei Rendőrnapon adta át a városvezetőnek Dr. Mihály István dandártábornok, Pest Megyei Rendőrfőkapitány.

A “Tiszteletbeli rendőr” kitüntető címet olyan, köztiszteletben álló, munkájukban és hivatásukban kimagasló teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg, akik nyíltan vállalják a rendőrség iránti lojalitásukat és elkötelezettségüket a közrend és a közbiztonság mellett.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017. április 29-én Dunakeszin rendezte meg a Rendőr- és Tűzoltónapot, ahol elismerések átadására is sor került.

A dunakeszi rendezvényen ünnepélyes keretek között vehettek át elismeréseket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Dr. Mihály István r. dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Rendőrség Napja – április 24-e – alkalmából részesítette tárgyjutalomban a rendőr-főkapitányság 80 munkatársát.

A jutalmak átadását megelőzően Dr. Mihály István r. dandártábornok a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság „Tiszteletbeli Rendőre” címet adományozta T. Mészáros Andrásnak, Érd megyei jogú város polgármesterének, valamint Gyulay Zsolt úrnak, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójának, akik huzamosabb ideje, magas színvonalon végzik a bűnmegelőző és támogató tevékenységüket a megye közbiztonságának javítása érdekében.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Erdész Zoltán, Dunakeszi város alpolgármestere.

A rendezvényen az elismerések átadását követően a vendégek látványos programokat tekinthettek meg. Volt többek között bűnügyi technikai-, kutyás-, tűzoltósági- és fegyverbemutató, valamint az érdeklődők bűn- és baleset-megelőzési programokon, kerékpáros ügyességi-, valamint rajzversenyen vehettek részt. Megtekinthették a Terrorelhárítási Központ eszközeit és felszereléseit, de kipróbálhatták a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság járműveit is.

***

Kertész Balázs rendőr főtörzsőrmester lett az év rendőre. Az elismerést a közgyűlés áprilisi ülésén adták át. A közgyűlés jutalmazta Bulik István polgárőrt is, aki az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjban részesült.

Az Év Rendőre Díjat Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 2017-ben alapította, az Érdi Rendőrkapitányságnál szolgálati jogviszonyban álló azon rendőrök elismeréséhez, akik kiemelkedő munkájukkal jelentős szerepet játszottak a város közbiztonsági helyzetének javításában, a bűncselekmények megelőzésében, megakadályozásában, az elkövetők elfogásában, illetve rendezvények biztosításában. Az elismeréshez járó bronzplakettet Eőry Emil képzőművész készítette.

A Közgyűlés a Rendőrkapitány javaslata alapján úgy döntött, hogy 2017-ben az Év Rendőre Díjat Kertész Balázs rendőr főtörzsőrmester részére adományozta.

Kertész Balázs rendőr főtörzsőrmester 2008 óta lát el szolgálatot az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területén. 2009 novemberében került kinevezésre Óváros és Érdliget körzeti megbízottjának. Munkáját kiemelkedő színvonalon látja el. A területén élő lakossággal, intézményvezetőkkel, a társszervekkel kiváló kapcsolatot sikerült kialakítania. A területén megrendezésre kerülő rendezvények közrendvédelmi biztosításában minden alkalommal aktívan részt vesz. Áldozatos munkájának köszönhetően Ófalu városrészben az elmúlt években jelentősen javult a közbiztonsági helyzet, mely során mind a városvezetés, mind a lakosság elismerését kivívta.

A Közgyűlés a márciusi ülésén úgy döntött, hogy 2017-ben az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjat Bulik István polgárőr részére adományozta.

 

Címkék