Így tegye ki a héten a karácsonyfát!

Január 6-án, vízkeresztkor véget érnek a karácsonyi ünnepek. Sok helyen hagyományosan ilyenkor, vagy a napokban szedik le a karácsonyfát. A fa sorsa ezután eltérően alakul. Aki gyökeres fenyőt választott, valószínűleg már kiültette a kertbe, vagy ha nem, már szoktatja a hűvösebb környezetbe. A vágott fenyőkkel más a helyzet, azokat egyszerűen kidobják.

Hasonló tartalmaink:

A nyugati kereszténység szombaton tartja a vízkeresztet, ez a három királyok ünnepe, ekkor kezdődik a farsangi időszak is, a jókedv periódusa, ilyenkor a karácsonyfának már nincs helye a lakásban, legalábbis a szokások szerint. Sokan azt gondolhatják, hogy az ünnepek elmúltával a fákat egyszerűen ki lehet vinni az elhagyott területekre a „zöldet a zöldbe” elvén. Ez azonban tévedés: a kidobott fák erdőszélen való elhelyezése ugyanúgy illegális hulladéklerakásnak számít, mint amikor a rossz hűtő kerül a bokor alá.

Az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. a kidobott karácsonyfákat a szállítási napokon a szemetesedények ürítésével egyidejűleg, a következő három héten szállítja el. A fenyőt a kuka mellett kell elhelyezni. Amennyiben a mérete meghaladja a másfél métert, akkor ketté kell fűrészelni.

Ha valaki azonban szeretné visszaforgatni a természetbe a fenyőfáját karácsony után, az több lehetőség közül is választhat. Az egyik ilyen a mulcsolás, ami azt jelenti, hogy a törzsről levágott és összeaprított ágak a tűlevelekkel keverve kiváló talajtakarót adnak. A mulcs rendkívül jótékonyan hat a kertben: segít a föld hőmérsékletének szabályozásában és megvédi a növényeket a nagy hidegektől, miközben a vízveszteséget is csökkenti, de a legmegnyugtatóbb, hogy meggátolja a gaznövekedést.

A fenyőfák értékes tüzelőanyagot is biztosíthatnak, így azok a háztartások, amelyek fával fűtenek, feltétlenül használják fel a kiszolgált karácsonyfákat. Elterjedt, ám nem teljesen helytálló, hogy a fenyőfát nem lehet komposztálni. Az tény, hogy a fenyőknek magas a gyantatartalmuk, a tűlevelek pedig nem igazán kedveznek a baktériumoknak, mégis, rendkívül lassan ugyan, de a kiszáradt fenyőfák is elbomlanak. Akinek a kertjében tehát van komposztáló, az először távolítsa el tökéletesen a fán maradt mindenféle díszt és szaloncukorpapírt, majd aprítsa fel a fát, és helyezze a darabokat a lombkomposztálóba.

Címkék