Bronzérmes az érdi gyorskoris az Eb-n!

A magyar csapat egyetlen egyéni érmét szerezve lett bronzérmes 1500 méteren az érdi Bácskai Sára Luca a drezdai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, aki emellett összetettben hetedik helyen zárt. A 19 éves érdi versenyző pályafutása első egyéni érmét szerezve lett bronzérmes.

Hasonló tartalmaink:

Bácskai Sára Luca a pénteki 500 méteres szám selejtezőjében búcsúzott, s 25. helyen végzett, ezt követően a szombati 1500 méteres számban szerzett bronzérmet. A verseny elején a középmezőnyben helyezkedett, ezer méter után is harmadik volt, majd pozícióját tartani is tudta, ám néhány körrel a vége előtt többen is megelőzték, de ketten kicsúsztak előtte. Bácskai negyedikként ért célba, de a futam után a holland Suzanne Schultingot kizárták, így a 19 éves érdi versenyző pályafutása első egyéni érmét szerezve lett bronzérmes – korábban a váltóval Eb-ezüst- és bronzérmet, valamint világbajnoki második helyet is elért.

– Ha nagyon fáradt vagyok, előfordul, hogy térdemtől lefelé zsibbad a lábam. Emiatt szinte egész éjjel nem aludtam, ráadásul 500 méteren a sikertelen selejtező miatt már délelőtt versenyeznem kellett a rangsoroló futamokban – árulta el az MTI-nek a 19 éves versenyző, utalva arra: nem éppen úgy indult a napja, hogy életében először dobogóra állhat egyéniben. – Bár a futamot megnyertem és utána tudtam aludni egy órácskát, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól alakul majd az 1500 méteres verseny – mondta. Ugyanakkor hozzátette, most érzi, hogy kezdi visszanyerni a formáját, így ez az eredmény jó visszaigazolás a számára. Elődöntős futamával rendkívül elégedett volt, ott – bevallása szerint – végig jól fogta pozícióját, a végén pedig maradt ereje megelőzni orosz vetélytársát a döntőbe jutásért.

– A finálét is jónak éreztem a helyezkedést illetően, aztán a végén egyszer kibillentem, s akkor visszacsúsztam. Kicsit savasodtam is, de nem maradtam le, mint korábban ilyen esetekben – mondta a döntőről Bácskai. – Ettől függetlenül nem érzem teljesen magaménak a bronzérmet, sose szerettem a szerencsét, de az elmúlt időben nem igazán volt benne részem, szóval mondhatjuk, hogy kijárt nekem – fogalmazott a Távirati Irodának.

A németországi kontinensviadalon nem került be a végül ezüstérmet szerző 3000 méteres női váltóba, amely így Heidum Bernadettből, Keszler Andreából, Kónya Zsófiából és Jászapáti Petrából állt. Ám így sem unatkozott, hiszen háromezer méteren a szuperdöntőben volt érdekelt, ahol az összetett alapján az első nyolc küzdött meg egymással. Az érdi sportoló taktikus versenyzéssel az élmezőnnyel tartott, végül a negyedik helyen ért célba, amely az összetett hetedik helyezést eredményezte.

Így Bácskai számára csak az 1000 méteres egyéni verseny maradt vasárnapra, ahol ugyan harmadik lett az selejtezőben, de miután ő volt a leggyorsabb, nem egyenes ágon továbbjutó versenyző, így folytathatta a versenyt. A negyeddöntőben óriási csatát vívott lengyel ellenfelével a harmadik hely megszerzéséért, amelyet végül megnyert, de a zsűri a két körrel a vége előtti előzését szabálytalannak minősítette, így kizárták, s a 21. helyen végzett, de összetettben a magyar delegáció legjobbjaként hetedikként zárta a drezdai Európa-bajnokságot.

(Fotó: Sebastian Kahnert/dpa)

Címkék