Nincsen farsang “funk” nélkül

Már a címből is kiderül, hogy a Foodyny  legújabb, Pataki Ádámról szóló cikkében a zenéről és fánkról is szó esik, hiszen az érdi cukrászmester korábban a farsangi bulikon a lemezjátszók mögött is gyakran megfordult. Hogy lesz ebből “funk”, a cikkből kiderül.

Hasonló tartalmaink:

A vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak rengeteg kulináris élményt kínál, ilyen például a farsangi vagy szalagos fánk. Nem is hinnénk, hogy ennek az ínycsiklandó desszertnek, süteménynek vagy házi édességnek a története egészen az egyiptomi korig nyúlik vissza. Kr.e. 1290-ben II. Ramszesz sírján már látható volt az az ókori “fritőzhöz” hasonló berendezés, amelyből két rabszolga csigaformájú süteményeket emelt ki. A fánk európai elterjedését két legenda is őrzi. Az egyik szerint XVI.Lajos hitvese, Marie Antoinette egy farsangi bálról megszökve, álruhában az utca népe közé keveredett. Itt egy mézeskalács árustól vett egy fánkot, amely annyira megízlett neki, hogy rögtön elkérte a receptjét. A királyi cukrász még finomított ezen a recepten, és a fánk a királyi udvarban hamar divatos süteménnyé vált.

A másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű. Egy Krapfen nevű bécsi pék halála után az özvegye vette át a vállalkozást, aki sajnos nem tudta kielégíteni a vevők igényeit. Történt egy napon, hogy munka közben bosszús kedvében elhajított egy darab nyers tésztát, amely egy forró olajjal teli lábasban landolt, és hamar aranysárgára sült.
Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el.

fank

Nekem is személyes kedvencem, csak egy baj van vele. Ha az embert elkapja a hév, akkor négy-öt darab is simán le tud csúszni, aminek meg is lenne a látható eredménye. Apai nagypapám sajnos nagyon korán meghalt, így a nagymamám a téli időszakban sűrűn lakott nálunk. Nem kellet sokat kérlelni ahhoz, hogy fánkot süssön a konyhában.

Rendszerint, amiben csak tudtam, segítettem neki. Volt olyan fánk, amit csak porcukorral hintett meg, volt, amire csak rákanalazta a lekvárt, és volt olyan is, amit megtöltött.

Egy aranyszabály volt. Kizárólag a mama házi lekvárjával lehetett megtölteni, ez szilva vagy sárgabarack volt.

Íme egy remek recept annak, aki ki szeretné próbálni. Hamarosan új fejezettel jelentkezem. Addig is egyetek sütit rendesen!

Farsangi fánk – ahogy DonGelato készíti

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 3,5 dl tej
  • 1 tojás

Elkészítése:
1 deci langyosított tejben feloldjuk a cukrokat, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk a maradék tejet és a tojást. Fakanállal elkezdjük verni, míg sima tésztát nem kapunk. Ez legalább tízperces folyamat. Kis liszttel megszórva és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Gyúródeszkán 2-3 centi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és újból fél órát pihentetjük. Sütőzsírban megsütjük. 2-3 percig az egyik oldalát, és 2-3 percig a másikat. Forrón, porcukorral meghintve, jó sok házi lekvárral tálaljuk.

PATAKI ÁDÁM

Cikk és fotó: http://foodyny.hu/

Címkék