Kultúránk ápolása nemzeti megmaradásunk záloga

A magyar kultúra napja alkalmából vasárnap a Szepes Gyula Művelődési Központban tartottak megemlékezést, amelynek résztvevőit T. Mészáros András Polgármester köszöntötte. Az ünnep jelentőségéről, kultúránk megőrzésének fontosságáról dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő szólt ünnepi beszédében.

Hasonló tartalmaink:

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke is a Himnusz költőjének évfordulóját méltatva emlékezett, s idézte föl, hogy éppen tíz esztendeje, hogy itt, Érden első ízben adták át a városi önkormányzatával közösen alapított Bella István-díjat.

Az elismerést – ezúttal is a névadó özvegyének, Zayzon Mártának a jelenlétében – idén Kürti László költőnek, lapszerkesztőnek ítélték, akinek munkásságát Turczi István méltatta laudációjában.

A magyar kultúra ünnepén hagyományosan érdi városi díjak átadására is sor kerül. Idén a közgyűlés Nemeskéri Xénia helytörténésznek ítélte a Csuka Zoltán-díjat felbecsülhetetlen jelentőségű helytörténeti munkásságáért.

A házigazda művelődési központ negyedik alkalommal írta ki „Így írok én” című irodalmi pályázatot diákok számára. A zsűri – Tollár Mónika dramaturg, Wolfné Rácz Erika érdemérmes pedagógus és Fekete Zoltán az Érd Médiacentrum igazgatója – a legjobb műveket három korcsoportban, összesen 127 pályázó 216 munkájából válogatta ki. A díjakat T. Mészáros András polgármester és Fodor Enikő az érdi ifjúsági önkormányzat diákpolgármestere adta át.

A pályázat immár országossá nőtte ki magát – ahogy ezt a díjazottak névsora is tükrözi –, szerte az országból érkeztek versek és novellák. A 6–10 éves korosztályban első lett Szabó Dávid László (Dabas), második Kolozsvári Anna (Debrecen), harmadik Bereczki Vivien (Páty). A 11–14 éves korcsoport első díjasa Bojté Leona (Érd, Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola), második lett Csegzi Márta (Budapest), harmadik pedig Őrfi Réka (Törökbálint). A 14 éven felüliek közül a legjobbnak ítéltetett Csáki Zsanett (cegléd) munkája, a második Pintér Gergő (Komárom), mag a harmadik Méhész Bence (Sárospatak). A fődíjat a bírálók a 15 esztendős Kerék Rebekának (Szada) ítélték.

Az ünnepi megemlékezés második részében Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színművésznő kiváló magyar költők műveit kelti életre Farkas Sándor bárzongorista közreműködésével. A színésznő a versek által – Arany János, Ady Endre, Tóth Árpád, Rab Zsuzsa és Buda Ferenc írásai – mesélt legbensőbb érzéseiről, magyarság-tudatáról, illetve saját halandóságának megtapasztalásáról. A produkciót Tollár Mónika rendezte.

A megemlékezésnek a Himnusz és a Szózat előadásával a Harmónia Vegyes Kar Hornyák Tamás vezényletével adott méltó keretet.

fotó: Boros Sándor

Címkék