Közeledő érintés ma a könyvtárban

Zuhanó terek örvényéből emelem ki esengő, szilánkos szavaim, elvesztve és újra teremtve belső szabadságom időtlen fényeit – vallja Baka Györgyi, akinek Közeledő érintés című újabb verseskötetét ma délután mutatják be a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. A szerzővel és az illusztrációkat készítő László Bandyval Baán Tibor költő, kritikus beszélget.

Hasonló tartalmaink:

Baka Györgyi szerves folytonossággal alakuló, fejlődő költészete a Fényfehérben (Csoma Kiadó, 2008), Belső zarándok (Napkút Kiadó, 2010), A csend jelei (Rím Kiadó, 2013), a Gyerekkorom madárszíve (2014), majd a Megnyíló idő (Hungarovox Kiadó, 2016) után új verskötettel jelentkezik. Vers és kép egymást átható jelenléte, mint a létezés szakrális megértésének és megélésének újabb állomása, igazi magaslati pont, ahonnan messzire látni. Oda, ahol ég és föld találkozik, olvasható a könyv ajánlójában.

„Hogyan válnak szavakká a csönd belső mozdulásai?” , kérdezi a költőnő az újabb kötette kapcsán. „Amikor egy megrajzolt kép vezet a csöndbe, bimbózni, rügyezni, áramlani kezdenek a szavak a vonalak mentén, alatt, fölött. A félelem homálya fölszakad az átváltozás befelé égő extázisában. Zuhanó terek örvényéből emelem ki esengő, szilánkos szavaim, elvesztve és újra teremtve belső szabadságom időtlen fényeit.”

„Szavai – mint az ikonok – láthatóvá teszik a láthatatlant”, ezt már a könyv illusztrátora, László Bandy írja. „Ahogy nekem ezek a versek nem versek, hanem imádságok, úgy rajzaim sem illusztrációk, hanem áldozati ecsettáncok.”

A február 7-én, szerdán 17 órakor kezdődő könyvbemutatón Baán Tibor beszélget a költővel, Baka Györgyivel és László Bandy-val a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban.

(kiemelt kép: részlet a kötet fedőlapjából, Baka Györgyi: Közeledő érintés, illusztráció: László Bandy)

Címkék