„A természetvédelem ma már nem érdeklődés kérdése”

Mint mondja, gyermekkorától kezdve meghatározó érték számára a környezettudatosság, és ezt a mai napig – többek között – munkája is tükrözi: a hazai kínálatban egyedülálló, Ecolife című környezettudatos életmód magazin, előtte pedig tíz évig az ismeretterjesztő Explorer főszerkesztője. Három éve költözött Érdre, és olyannyira elszomorította, hogy az Érd-sóskúti fennsík természeti kincsekkel teli, Natura 2000-es területét ellepi a szemét, hogy néhányad magával létrehozta az Érdi Polgári Természetőrséget. Dr. Palkó Zsolttal beszélgettünk.

Hasonló tartalmaink:

Amikor Érdre költözött, boldoggá tette a várost körülölelő szép természeti környezet és különösen az Érd-sóskúti fennsík, ugyanakkor elszomorította, hogy milyen szemetes a környék: egy-egy séta vagy kocogás igazi akadályfutásnak bizonyul itt autógumikon és egyéb szeméthalmokon keresztül. Sőt, olyan is akad szép számmal, aki teherautóval hoz kommunális hulladékot, és azt szórja itt el tudatosan, meséli dr. Palkó Zsolt.

Mivel nap, mint nap megfordul a területen, megfogalmazódott benne az ötlet, hogy saját maga is tehet valamit ezellen, megismerkedett hát a polgári természetőrséggel, utánajárt, olvasott és telefonált, majd megnyert az ügynek még további embereket, és végül hetedmagával letették a polgári természetőr vizsgát, megalapították az érdi szervezetet.

- A természetőrségnek és a polgári természetőrségnek két feladata van – ,magyarázza dr. Palkó Zsolt. A védett természeti értékek és a természeti területek védelme. Ez azt jelenti, hogy adott természetvédelmi területnek lehetnek földtani, növénytani, állattani, tájképi, kultúrtörténeti értékei, ezeket először összegyűjtjük, és ezután találunk ki olyan programot, ami átölelheti a tevékenységünket. Szeretnénk kellőképpen tájékoztatni a lakosságot – az önkormányzattal együttműködve, – az Érd-sóskúti fennsíkon elhatalmasodott illegális szemétlerakásokról, szemetelésekről.

- Hiába megyünk el évente egyszer-kétszer a TeSzedd! mozgalommal szemetet szedni, ami ugyan nagyon hasznos,- folytatja a polgári természetőr, – én magam is örökbe fogadtam egy szemétszigetet, és minden egyes alkalommal, amikor kimegyek, összeszedek egy pár szemetet. De ez nem fenntartható. Nem önálló, magányos harcosként, hanem szervezettebben kell fellépni a szemétlerakással szemben, ezért szerveződtünk természetőrségbe. Sajnos a probléma nem kicsi, a terület viszont gyönyörű. Jó lenne, ha több család járna ki, ha több ember tudna kimenni ide kirándulni, sétálni. A célunk az, hogy ne egy szemetes terület legyen az Érd-sóskúti fennsík, hanem a Natura 2000-es minősítésének megfelelően kapja meg azt a megérdemelt megbecsülést, ami a természetvédelmi területeknek jár, vagy illene járnia.

Március 8-án nyílik a Teleki Sámuel Általános Iskolában az Érdi Polgári Természetőrség első kiállítása, amelyen az Érd-sóskúti fennsík Natura 2000-es terület szépségeiről: állatokról, növényekről készült fotók mellett a szervezők bemutatják azt az áldatlan állapotot is, amit a szemetelés okoz.

- Ezzel szeretnénk a szülők mellett a gyerekek figyelmét is felhívni, hogy óvandó, védendő természeti érték mellett élünk, amelyért érdemes tenni, hogy ne legyen ilyen szemetes, ami azért is fontos, mert a természeti örökség és a biológiai sokszínűség oltalma az emberiség fennmaradásnak záloga.

- A természetvédelem ma már nem érdeklődés kérdése – ,vallja a polgári természetőr. – Tájékozottság és intelligencia kérdése. Aki tudja, hogy milyen veszélyek fenyegetnek minket, ha nem figyelünk a bioszféra egységére, ha tovább romboljuk, az már rájön, hogy tennünk kell valamit, nem csak mutogatnunk. Nekünk, magunknak is tenni kell valamit, mert akkor valósítható meg a természetvédelem, és akkor lehet az unokáinknak hasonló élhető a bolygónk.

Dr. Palkó Zsolt akcióban

Dr. Palkó Zsolt

Dr. Palkó Zsolt és az Érdi Polgári Természetőrség nemcsak természetőröket vár, hanem olyan önkénteseket, akik, ahogy mondja: „szeretnének tenni valamit egy szebb városért és egy szebb környezetért.” A szervezet akcióiról, programjairól a következő elérhetőségeken értesülhet: E-mail: erditermeszetorok@gmail.com, Facebook: https://www.facebook.com/okoparkerd/.

A dr. Palkó Zsolttal készült interjút teljes hosszában meghallgathatja az Érd FM 101.3-on.

Címkék