Vége a szeméthelyzetnek Parkvárosban
2018
nov. 10

Vége a szeméthelyzetnek Parkvárosban

Na nem azok keltek fel úgy ma reggel, akik eddig is a természetvédelmi területre hordták rendszeresen a sittet, hogy mától változtatnak szokásaikon. Mégis kénytelenek lesznek rá, merthogy betontömbök kerültek az érdi külterületeken azokra a bejáratokra, ahol a legsúlyosabb volt a szeméthelyzet.

Tovább...
Közös összefogás eredményeként tisztul a levendulás
2018
nov. 9

Közös összefogás eredményeként tisztul a levendulás

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Érdi Polgári Természetőrség, az újjáalakult Környezetvédő Egyesület és a Polgárőrség összefogásával október végén szemétszedés volt a parkvárosi levendulás (Esztergályos utca) területén, de volt olyan hulladék, amely akkor még a területen maradt. Most ettől is megtisztult a Polgárőrség, a Környezetvédő Egyesület, az ÉTH és egy vállalkozó összefogásának eredményeként a terület, ami a közeli jövőben, mint ahogy azt megígérték, lezárásra kerül a gépkocsiforgalom elől.

Tovább...
Vége a szemét ellen vívott szélmalomharcnak
2018
okt. 21

Vége a szemét ellen vívott szélmalomharcnak

Egy tucatnyi lelkes parkvárosi, élükön a Környezetvédő Egyesülettel és az Érdi Polgári Természetőrséggel kitakarította szombaton délelőtt a Natura 2000-es természetvédelmi területet az Érd-sóskúti fennsíkon, ott, ahonnan nyáron is már egyszer eltüntették a szeméthalmokat. Jó hír számukra és minden parkvárosinak, illetve azoknak, akik úgy gondolják, hogy egy természetvédelmi területen a természet (köztük egy tucat védett fajjal) legyen az úr, de rossz hír azoknak, akik eddig ezt a zónát arra használták, hogy megszabaduljanak az építési hulladékaiktól: a jövő héten intézkedik az Érdi Polgárőrség, hogy ne lehessen többé ide kocsival vagy teherautóval behajtani.

Tovább...
Kitisztul a levendulás
2018
okt. 18

Kitisztul a levendulás

Jó hír a parkvárosiaknak (de talán minden érdinek): szombaton megtisztul az Esztergályos utca környéke a szeméthalmoktól, az Érdi Polgári Természetőrség és az Érd Környezetvédő Egyesület ugyanis szemétszedést szervezett. Ha szívesen csatlakozna a szedéshez, kattintson a részletekért!

Tovább...
Tisztújítás a Környezetvédő Egyesületnél
2018
okt. 11

Tisztújítás a Környezetvédő Egyesületnél

Dr. Palkó Zsolt, az Érdi Polgári Természetőrség vezetője személyében új elnököt választott magának a Környezetvédő Egyesület, amibe belépett az Érdi Polgári Természetőrség hét tagja is. Az egyesület szakmai alelnöke Halász Antal lett, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetője, aki már korábban is tagja volt az egyesületnek. Az egyesület a következő közgyűlésen választ magának új nevet, és akkor fogadják el a 2019-es programot is. Dr. Palkó Zsolt az Érd FM 101.3-nak adott interjút a tisztújításról és a programtervezetükről.

Tovább...
Digitális szeméttérkép készül
2018
okt. 1

Digitális szeméttérkép készül

Dr. Palkó Zsolt, az Érdi Polgári Természetőrség alapító-vezetője adta a szakmai ötletet, Préger Lajos pedig, aki szintén a természetőrség tagja, a technikai hátteret ahhoz a fejlesztéshez, aminek eredményeképp most digitális szeméttérkép készül Érdről. A kezdeményezés célja, hogy mindenhonnan eltűnjön a szemét városunkból.

Tovább...
Egy ember, teljességben a természettel
2018
aug. 12

Egy ember, teljességben a természettel

Ő volt az, aki létrehozta az Érdi Polgári Természetőrséget miközben kocogva szedte a szemetet az Érd-Sóskúti fennsíkon. Fellépett a Jethro Tull előzenekaraként a Szigeten, megszervezte az Első Magyar Ámbráscet Expedíciót, bejárt 55 országot, és aztán olyannyira beleszeretett az Érd-Sóskúti fennsíkba, hogy itt települt le. Dr. Palkó Zsolttal beszélgettünk.

Tovább...
A természeti kincsek vagy a szemét birodalma?
2018
márc. 9

A természeti kincsek vagy a szemét birodalma?

Globális problémákról és lokális cselekvésről szól a FÖLD 21 "Zöld úton a Kék Bolygóért" című kiállítás, mondta dr. Palkó Zsolt a tárlat szervezője a megnyitón adott interjújában március 8-án az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskolában. "A 21. század vízválasztó, mert mi vagyunk az első generáció, aki szembesül az ökológiai problémák súlyosságával, és mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet ellene, hogy ne legyenek visszafordíthatatlan folyamatok."

Tovább...
“Zöld úton a Kék Bolygóért”
2018
márc. 7

“Zöld úton a Kék Bolygóért”

FÖLD 21 "Zöld úton a Kék Bolygóért" címen március 8-án 10 órakor nyílik bolygóbarát életmód és NATURA 2000 természetvédelmi kiállítás az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskolában a The Explorer Society ismeretterjesztő alapítvány és az Érdi Polgári Természetőrség szervezésében.

Tovább...
„A természetvédelem ma már nem érdeklődés kérdése”
2018
feb. 8

„A természetvédelem ma már nem érdeklődés kérdése”

Mint mondja, gyermekkorától kezdve meghatározó érték számára a környezettudatosság, és ezt a mai napig - többek között - munkája is tükrözi: a hazai kínálatban egyedülálló, Ecolife című környezettudatos életmód magazin, előtte pedig tíz évig az ismeretterjesztő Explorer főszerkesztője. Három éve költözött Érdre, és olyannyira elszomorította, hogy az Érd-sóskúti fennsík természeti kincsekkel teli, NATURA 2000-es területét ellepi a szemét, hogy néhányad magával létrehozta az Érdi Polgári Természetőrséget. Dr. Palkó Zsolttal beszélgettünk.

Tovább...