„Amíg egy székely szív dobog, addig él a magyar nemzet”

Pénteken este mutatták be a Szepes Gyula Művelődési Központ színháztermében az érdi közönségnek a Menaságra repülj! című dokumentumfilmet az Érdi Összefogás Egyesület és az Erdélyi Magyarok és Székelyek Érdi Egyesülete szervezésében. A vetítésre eljött a film egyik szereplője, Balázs István is.

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere, a vetítést támogató Érdi Összefogás Egyesület elnöke köszöntője után Balázs István lépett a színpadra, aki a filmről mondott pár szót előzetesen. Elmagyarázta, hol található Csíkmenaság, és hogy sajátos földrajzi helyzetének (t.i. zsákfalu) köszönhetően a településen a mai napig életben maradtak az ősi szokások, hagyományok.

„Hogy mit kell tudni a székelyekről? Hogy az asszony nem ember, a lány gyerek nem gyerek és a sör nem ital”, szól a székely gyorstalpaló (legalábbis humorból) már a filmben ugyancsak Balázs István szájából. A ma is büszkén hagyományos népviseletet magukra húzó helyiek között talál a kamera székelykapu faragót, kürtöskalács sütőt, hegedűkészítő mestert, patkoló kovácsot, és közben lassanként bepillantást nyerhetünk nemcsak a csíkmenaságiak mindennapjaiba, katolikus ünnepeikbe és népszokásaikba, de mentalitásukba is, azaz a talán rendkívüli összetartásukból eredő felhőtlenül boldog pillanataikba és az elszakítottságból táplálkozó fájdalmas lelki vívódásaikba. „Mit kívánna magának, ha Magyarországról hozhatna valamit?” kérdezi Faragó Annamária rendező a filmben a csíkmenaságiakat. „A román tengerpartra útlevéllel menni,” hangzik a keserédes válasz.

Balázs István a Szepes Gyula Művelődési Központban, kép: M. Nagy Péter

Balázs István a Szepes Gyula Művelődési Központban, kép: M. Nagy Péter

A film készítői a tavalyi budapesti premier óta járják az országot, hogy minél több helyre és minél több emberhez eljuttassák a filmet és a film üzenetét. És hogy mi is ez? Ha mindenképp meg kell fogalmazni, akkor hadd idézzük megint csak Balázs Istvánt, aki így foglalta össze: „A Székelyföldön őseink, a székelyek nem kínai nagy falat, nem nagy várakat, erődítményeket építettek, hanem közösségeket. Azt hiszem, az a film üzenete, hogy ha ezt az összetartást az anyaország és Székelyföld között megerősítjük, akkor fennmaradunk, megmaradunk magyarnak. Amíg egy székely szív dobog, addig él a magyar nemzet.”

(kiemelt kép: Menaságra repülj!)

Címkék