Közel a csodához – ezüstérmes az ÉRD

Egészen káprázatosan játszott a Győri Audi ETO KC ellen az ÉRD női kézilabda csapata a Török Bódog Magyar Kupa négyes döntőjének fináléjában. A fordulatos meccsen Szabó Edina együttese többször vezetett, mint a BL-címvédő, de az utolsó hét percben csak a Győr talált be, amely 27–23-ra nyert, így az érdiek nyakába ezüstérem került. FRISSÍTVE!

Hasonló tartalmaink:

 

Remekül kezdte a mérkőzést az esélyes Győri Audi ETO KC ellen az ÉRD, hiszen Szabó Edina együttese Kiss Nikolett, Coralie Lassource és Krpezs-Slezák Katarina góljaival 3–0-ra vezetett. Ezt követően azonban a Rába-partiak is felébredtek, szűk negyed óra után pedig egyenlítettek. Hiszen ki tudták használni a Mariama Signaté által összeszedett két kétperces kiállítást. Szabó Edina is kellően felkészült a kétnapos felmérésre, hiszen a 15. percben már tizenegyedik játékosa lépett pályára.

A Győr Nycke Groot és Puhalák Szidónia találataival ugyan fordított, de az ÉRD nem adta fel, remekül küzdött, amelynek köszönhetően Mariama Signaté vezetésével 13–12-es előnnyel vonulhatott a tízperces szünetre.

Az első játékrészt lezáró érdi gól azért is lett kulcsfontosságú, mert a második harminc percet az érdiek góllal kezdték, így győri egyenlítés helyett kettővel ment a narancs-fekete csapat.

A 36. percben Kiss Nikolett szinte ziccerhelyzetben vétett technikai hibát, de az ellentámadást, Görbicz lövését óriási védéssel hárította Julie Fogga, majd a túloldalon Jamina Roberts tört be és növelte háromra az érdi fórt. Azonban az ÉRD nem tudott tetemes előnybe kerülni, mivel a Győr egymás után három büntetőt értékesített, majd a korábbi érdi, Mireya González megfordította a meccset jelenlegi csapata számára (20–19).

A folytatásban az érdiek továbbra is tartották magukat az előzetesen jóval esélyesebbnek kikiáltott győriekkel szemben, sőt, Szabó Edina időkérését követően Kiss Nikolett újabb bombával kápráztatta el a nagyérdeműt, amivel egyenlített is, így az utolsó tíz percre 22–22-vel érkeztek a csapatok.

Ambros Martín hat és fél perccel a vége előtt magához rendelte övéit, s jó tanácsait kihasználta Nycke Groot, valamint Anja Althaus, így a végjáték kétgólos győri előnnyel kezdődött. Görbicz szélső lövését azonban kulcsfontosságú pillanatban hárította Janurik Kinga. Az utolsó percekben viszont nem választottak jó döntéseket az érdiek, akik egy rendkívül fordulatos, kiélezett, remek hangulatú mérkőzésen tisztességgel helyt álltak, de az utolsó hét percben nem találtak be, így négygólos, 27–23-as vereségükkel ezüstérmet szereztek a Magyar Kupa 2017/2018-as kiírásában.

– Gratulálok a Győrnek. Ezt a mérkőzést úgy kezdtük, ahogy egy döntőben a BL-győztes ellen el kell kezdeni. Elhittük, bátrak voltunk és fegyelmezettek, ami nagyon fontos egy ilyen mérkőzésen.  Most szomorúak vagyunk, mert ott volt a kezünkben a lehetőség, és szeretnénk már valamit nyerni. Természetesen az is nagy dolog, hogy itt lehettünk és döntőbe tudtunk jutni. Azon dolgozunk tovább, hogy minél több ilyen rendezvényen részt tudjunk venni és azt a tíz perc hibát kijavítsuk és saját javunkra fordítjuk – fogalmazott Janurik Kinga, az ÉRD csapatkapitánya.

– Boldog vagyok, hogy sikerült újra felemelni a kupát. Fantasztikus hangulat volt. A Bajnokok Ligája Final4 előidézése szempontjából nagyon fontos volt ez a kupa. Két nagyon kemény csapattal játszottunk, az FTC-vel is ki-ki mérkőzést játszottunk. Most az ÉRD fantasztikusan játszott. A végjátékban többet hibáztak, mi okosabban játszottunk, jobban működött a védekezésünk. És ilyen nüánszokon múlik a győzelem – mondta Görbicz Anita.

– Gratulálok a Győrnek a győzelemhez és a kupa elhódításához. Az gondoltuk Rácz Marianne-nal a mérkőzés előtt, hogy egy pici út lehet, vezet ehhez a kupagyőzelemhez. Nagyon sokáig jól tartottuk magunkat. Klassz volt a hangulat, de nagyon szerettünk volna nyerni. Van bennem hiányérzet, nem azért, mert egy nálunk jobb csapattól kaptunk ki… Ettől függetlenül a mai meccsen az volt a legfontosabb, ki tud nyerni. Ez nekünk nem sikerült, de tanultunk belőle. Bosszantó volt az a pár labda, amit már megszereztünk, mégis visszakerült az ellenfélhez. A sportban fontos a szerencse, ma talán az nem volt nekünk. Holnap biztosan jobban érezzük magunkat, de én ma egy kicsit szomorú vagyok azért, mert nem sikerült a csapatomnak egy ilyen klassz hétvégén nyernie. Már annyira szeretnénk nyerni valamit, hogy viszket a tenyerünk. De minden ilyen esemény visz előre minket ezen a úton. Hiszünk magunkban és a játékosainkban – nyilatkozta Szabó Edina, az ÉRD vezetőedzője, aki értékelése végén megemlítette, hogyha leveszi az Érdről kölcsönben Győrben szereplő Mireya González négy gólját és odateszi a saját csapatához…

– Mindenekelőtt gratulálok a csapatomnak és a szurkolóknak! Nem volt könnyű visszaszerezni a kupát, amelyet zsinórban tizenkétszer megnyertünk, majd tavaly elveszítettünk. De talán szükséges is, hogy néha elveszítsünk valamit, mert látjuk, milyen nehéz megszerezni valamit. Az egész magyar kézilabdának nagy ünnep volt ez. Két kiváló csapat legyőzésével sikerült megszereznünk a Magyar Kupát, ettől még büszkébb vagyok. Gratulálok az ÉRD-nek is, sok problémát okozott ma nekünk. Úgy látszik, meg van a csapatban az a képesség, hogy a mérkőzés hajrájában kivárja a pillanatot és akkor eredményes – értékelt Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője.

Török Bódog Női Kézilabda Magyar Kupa, döntő
Győri Audi ETO KC–ÉRD 27–23 (12–13)
Budapest, Papp László Sportaréna, 5000 néző. V: Bacs, Bóna

Győr: Grimsbö – Bódi 1, GROOT 6, GÖRBICZ 7 (6), Broch 1, Amorim 2, Puhalák 3
Csere:
Kiss É. (kapus), Hansen 1, Althaus 1, M. GONZÁLEZ 4, Knedlikova 1
Edző:
Ambros Martín

ÉRD: Janurik – Krpezs-Slezák 6 (5), KISS N. 5, A. BULATOVICS 2, Kisfaludy, Roberts 2, C. Lassource 1
Csere:
Foggea (kapus), SIGNATÉ 3, Szabó L. 1, Tóth G. 2, Gávai 1
Edző:
Szabó Edina

Az eredmény alakulása. 5. perc: 0–3. 11. p.: 3–4. 16. p.: 6–6. 22. p.: 9–8. 28. p.: 12–12. 33. p.: 14–16. 45. p.: 21–19. 50. p.: 22–22. 56. p.: 25–23.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 7/6, ill. 5/5

A bronzmérkőzésen a Siófok KC az első félidőben végig kezében tartotta a találkozót, s a pihenőre is háromgólos 14–11-es előnnyel vonult az FTC-Rail Cargo Hungaria ellen, azonban a fordulás után a fővárosi zöld-fehérek a 40. percben egyenlítettek, háromnegyed óra játék után pedig 20–18-ra vezettek. A folytatásban ugyan egyenlítettek a Balaton-partiak, de egy négygólos szériával eldöntötte és 25–21-re megnyerte a meccset a Fradi.

Bronzmérkőzés
FTC-Rail Cargo Hungaria–Siófok KC 25–21 (11–14)
Legjobb dobók: Schatzl Nadine, van der Heijden 5-5, Pena, Háfra 4-4, ill. Nze Minko 8, Böhme 5

A Török Bódog Női Kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének végeredménye
1. Győri Audi ETO KC 2. ÉRD 3. FTC-Rail Cargo Hungaria 4. Siófok KC

(Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Címkék