Kelendők az érdi ingatlanok – különösen az újak

A lakások, a telkek és az új építésű ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés az érdi ingatlanpiacon. Az árak csak ezekben a szegmensekben emelkedtek az elmúlt félévben, a használt családi házaknál nem. Az elmúlt hónapokban már nem drágultak tovább a használt ingatlanok, míg a korábbi időszakot még a lendületes áremelkedés jellemezte.

Hasonló tartalmaink:

Úgy tűnik, hogy érdeklődés most leginkább a telkek és az új építésűek iránt mutatkozik, ami érződik az árakban is. Ugyanakkor további, jelentősebb növekedésre már egyik szegmensben sem lehet számítani – vélekedett Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

Miközben azon befektetők jelenléte már nem jellemző a piacra, akik kiadás céljából keresnek ingatlanokat, egyre nő azok száma, akik építési telkekre vadásznak, hogy értékesítési célból építkezzenek rajtuk. A befektetők elsősorban családi házakat és ikerházakat építenek, így egyre több új építésű ingatlannal találkozhatunk Érden. Ami az árakat illeti: házak esetén 300-380 ezer körüli négyzetméterárak jellemzőek, míg lakásoknál a 400 ezer forintos szintet is meghaladják – jelezte Hártó Regina.

A leginkább keresett méret, illetve elosztás az új építésűeknél a 3-4 szobás ingatlan, de természetesen gyerekszámtól is függ, hogy ki mekkora házat szeretne. A használtaknál valamivel kisebb az elvárt szobaszám: a nappali plusz 2-3 szobás, 100-120 négyzetméteres ház a legkelendőbb. Ezek között előnyben részesítik a vevők azokat az ingatlanokat, melyek önállóak, egyszintesek, esetleg amerikai konyhásak.

A használt ingatlanoknál a korábbi áremelkedés ellenére jóval mérsékeltebb, 220-250 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk. Sőt,  ennél is alacsonyabb áron kerülhetnek piacra ingatlanok, például egy örökségnél, ahol a gyors eladás a tulajdonos célja.

A társasházi lakások iránt szintén erős a kereslet, leginkább a panelek iránt érdeklődnek a vevők, de ezekből olyan kicsi a kínálat, hogy szinte nincs is. Érdnek ugyanis egyetlen kis lakótelepe van, ahol nagyon ritkán cserélnek gazdát a lakások. Ha egy is piacra kerül, annak napokon belül meg van az új tulajdonosa.

Ezeknél a lakásoknál nyilván az alkunak sincs tere, ugyanakkor a családi házaknál, ikerházaknál nagyobb mértékű árengedményekkel lehet találkozni. De a 10 százalékot – amit sokan feltételeznek – általában nem éri el az alku átlagos mértéke.

Piacképes áron kínált lakások esetén szinte azonnali – néhány napon vagy héten belül történő – eladással lehet kalkulálni, míg a házaknál hosszabb időtávra kell felkészülniük a tulajdonosoknak. Természetesen családi házak esetén is előfordulhat, hogy rövid időn belül gazdára találnak, ha kivételesen jó áron, helyen és állapotban vannak, de azért itt jellemzően hosszabb az értékesítési idő: hónapokban vagy akár években mérhető, főleg ha túlárazott ingatlanról beszélünk. Kivételt csak az új építésű családi házak jelentenek, melyek gyakran már látványterv alapján értékesítésre kerülnek, sokszor még az építkezés megkezdése előtt. Az új építésű ingatlanoknál éppen ezért nem is jellemző az alku.

Hártó Regina azt is megjegyezte, hogy egyre nagyobb arányban lehet hitel felhasználásával találkozni az ingatlanvásárlásoknál. Ennek oka szerinte az, hogy ha például egy kisebb értékű budapesti lakás eladásából befolyó összeget hitellel kipótolnak, akkor abból a pénzből Érden már egy nagyobb családi házat vagy akár új építésű ingatlant is lehet vásárolni. Ez pedig csábító lehetőség az érdeklődők számára.

(érdioldal.hu)

Címkék