Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

Hasonló tartalmaink:

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de a helyi önkormányzat rendeletben engedélyezheti azt bizonyos keretek között. (Érden az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 23/2005. (VII.01.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint az avar, illetve a kerti hulladék  február 15. és április 30., valamint október 15. és november 30 közötti időpontokban égethető.)

Az egyéb hulladékok égetése tilos, és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat – hívja fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem.

Külterületen csak előzetes engedély alapján végezhető irányított égetés, mely engedélyt Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség adja ki az égetést kezdeményező ügyfél írásbeli kérelmére; az engedélyt legalább 10 nappal a tervezett égetés előtt írásban kell megkérni 3.000 forint illeték megfizetése mellett; a kérelmen meg kell jelölni a tervezett égetés helyszínét, napját és időpontját, valamint lehetőség van egy pótnap megjelölésére is, ha valamilyen okból a tervezett napon nem valósul meg az égetés.

A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható (külterületen a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül végzett irányított égetés esetén min. 50.000 forint a bírság; szabadtéri égetés során az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre és az irányított égetésre vonatkozó tűzvédelmi előírások be nem tartása esetén min. 20.000 forint a bírság; belterületen nem az önkormányzat által meghatározott időpontban történő égetés esetén min. 10.000 forint a bírság; de a kiszabott bírság összege akár 1.000.000 forint is lehet).

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú ingatlanon található nyílt lángú kerti tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott az önkormányzat által szabadtéri égetésre meghatározott időpontokon túl sem az általános égetési szabályok betartásával. Ezek röviden a következők:

  • a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül;
  • a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartására, pl. víz, homok;
  • soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani;
  • a tevékenység befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt;
  • baj esetén, vagy ha tüzet észlelünk a szabadban, hívjuk a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívó számot!

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében kérjük, a tervezett égetés előtt tájékozódjanak Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél (2030 Érd, Fehérvári út 79/a.; tel.: (36-23) 524-570; e-mail: erd.kk@katved.gov.hu), vagy a helyi önkormányzatnál.

A fenti rendszabályok betartásával tovább csökkenthetjük a természetben és anyagi javainkban évenként több millió forintos károkat okozó szabadtéri tüzesetek számát.

 

Címkék