KÉZILABDA: „IDEJE A VÁLTOZTATÁSNAK”

Ilyen megalázó vereségre nem volt példa. A tulajdonos képviselőjeként ezt elfogadhatatlannak tartom” – nyilatkozta hírportálunknak a Fradi elleni múlt heti fiaskó után T. Mészáros András. Érd polgármestere szerint változtatásra van szükség, mert az évről évre növekvő költségvetési támogatásból működő kézilabda klub nem lépett előre az elmúlt öt évben.

Hasonló tartalmaink:

Holnap az ÉRD női kézilabda csapata a Kisvárda ellen lép pályára. Milyen eredményre számít?

Szurkolóként és a kézilabda klub tulajdonosának képviselőjeként is mindig a tisztességes helytállást tartottam elfogadhatónak.

A múlt héten 17 gólos vereséget szenvedett a csapat a Fraditól. Ezt Ön egy sokak számára meglepő bejegyzéssel kommentálta, ami így szólt: „Gyalázat!” Hirtelen felindulás szülte ezt a megjegyzést?

Mindig igyekszem higgadtan cselekedni, akik ismernek, tudják ezt rólam. Valóban gyalázatosnak tartottam és tartom ma is a Fradi elleni legutóbbi teljesítményt. Annak ellenére, hogy a Fradi az egyik bajnokesélyes csapat és nemzetközi szinten is az élbolyhoz tartozik. Az ÉRD pedig egy ötödik éve zsinórban bronzérmes csapat, amelyik igen szoros kupadöntőt játszott két hete a világ egyik legjobb csapatával, a Győrrel. Aki mindkét mérkőzést látta, érti, miről beszélek.

Valóban feltűnő volt a két meccsen mutatott játék közötti különbség, de erre mondják, hogy ilyen a sport, van, amikor kijön a lépés, van, amikor nem.

Ez így igaz, és az ÉRD-nek mindkettőben volt része az elmúlt tíz évben. De ilyen megalázó vereségre nem volt példa. A tulajdonos képviselőjeként ezt elfogadhatatlannak tartom. Nem szóltam egy szót se az elmúlt szezonban, amikor a közvélemény számára is eléggé kérdőjeles mérkőzést játszottunk a Mosonmagyaróvár ellen. Nem szóltam akkor se, amikor az EHF kupából 10 gól előnyről estünk ki. Ami egyébként nem először fordult elő. Ezek furcsa és számomra megmagyarázhatatlan ügyek. A Fradi elleni legutóbbi mérkőzés az utolsó csepp volt a pohárban. És a körülmények megítélésén az sem javít, hogy a meccs után a csapat vezetőinek küldött, magyarázatot váró megkeresésemre sem a klub elnöke, sem az ügyvezető igazgató nem válaszolt. Ez azt jelzi, mintha ezek az emberek személyes tulajdonukként kezelnék a város tulajdonát.

Jól érzékelem az elmondottak alapján, hogy komoly feszültség van a klubvezetés és a tulajdonos között?

Számomra ez nem személyes ügy. Polgármesterként nekem a város érdekeit kell képviselnem. Női kézilabda csapatunk nem X.Y. csapata. Ezt a csapat vezetői is tudhatják, ha máshonnan nem, onnan mindenképpen, hogy ÉRD a csapat neve. Évről évre növekvő mértékű közpénzből működik, és ennek felhasználásáról el kell tudni számolni. Különösen akkor, ha a növekvő támogatás ellenére öt éve jottányit sem lépett előre a csapat. Márpedig ha nem a tulajdonos, azaz a város érdekeinek megfelelően alakulnak a csapat ügyei, akkor meg kell vizsgálni, hogy eljött-e az ideje a változtatásnak. Ez lehet személyi, illetve anyagi természetű változtatás. Meg kell vizsgálni, hogy melyik az indokolt, melyik szükséges ahhoz, hogy az ÉRD a közpénzből vásárolt és fizetett játékosok valós tudásához méltó eredményeket érjen el, s ezzel hozzájáruljon a város jó hírnevéhez. Ha kell, edzőcserével, ha kell, vezetőségcserével, ha kell, a támogatási szerződés felülvizsgálatával. Ami biztos: a mostani helyzet tarthatatlan.

Az interjú végén akkor ismét felteszem a kérdést: milyen eredménnyel lenne elégedett holnap a Kisvárda ellen?

Szurkolóként azt mondom, hogy a Kisvárda ellen csak a győzelem elfogadható. A tulajdonos képviselőjeként viszont azt kell mondjam, hogy a holnapi eredmény nem befolyásolja az eddig mondottakat. A Fradi elleni mérkőzés lefújásával új fejezet nyílt az érdi kézilabda történetében.

Fotó: handballerd.hu/Dénes Balázs

Címkék