Megható borverseny

Tragikusan fiatalon elhunyt borásztársuk emlékére rendezett idén borversenyt a Pincetulajdonosok Egyesülete. Görgényi György március elején hunyt el autóbalesetben. Elvesztése nemcsak a pincetulajdonosokat, de az egész várost megrázta. Emlékének adózva régiós emlékversenyt rendeztek a Buki Pincében, ahová 63 bort neveztek: 32 fehéret, 11 rosét és 21 vöröset. 

Hasonló tartalmaink:

Egyre jobb technológiákkal dolgoznak az érdi gazdák, s bár az idei év nem volt annyira eredményes, mint a tavalyi, ez korántsem róható a készítők számlájára. László Éva, okleveles borbíráló, aki évek óta zsűrizi a környék borait azt mondta, a mostani borversenyt a kettősség jellemezte, a jó borok kiemelkedően jól sikerültek, a gyengébbek viszont tartalmaztak hibákat. A végeredményt nagyon befolyásolta, hogy ki mikor szüretelt.

- A gazdák szerencséjén múlott a szüret időpontja, mert ősszel volt eső, de volt napsütés is, így azok jártak jól, akik kivártak, mert a sok eső után a meleg napos időben a szőlők jobban beértek, ezért azokból sokkal jobb minőség készült, s ez különösen a kékszőlőből készült boroknál számított.

László Éva kiemelte: ugyan gyengébbek az idei borok a tavalyinál, de egyáltalán nem rosszak. - A környék adottsága inkább a fehérboroknak kedvez, ez a végeredményen is látszik, ugyanis a legtöbb arany minősítést a fehér borok nyerték, a vörösek is jól szerepeltek, a rosék közül viszont csak egy érdemelt arany minősítést. Viszont nagyon sok bor kapott ezüst és bronz minősítést, ami szintén azt jelenti, hogy a közízlés számára ezek a borok nagyon is ízletesek.

László Éva kiemelte azt is, hogy az ország szinte valamennyi borrégiójában zsűriz, s mindenhol ugyanazokat a szempontokat figyelik, ugyanazt a pontrendszert használják, vagyis pont ugyanúgy vizsgálnak egy villányi bort, mint egy érdit, vagyis azok a borok, amelyek valamilyen minősítést kapnak, azok bizonyosan magas minőséget és ízt képviselnek. A zsűrizés szempontjairól egyébként megtudtuk, hogy először az okleveles borbírák mindig a külső jegyeket figyelik meg, kézbe veszik, megszagolják, vizsgálják a tisztaságát, a színét, de még azt is, hogyan „mozog” a pohárban. Ezután megszagolják, így ha fajtaként nevezték a bort, akkor annak rendkívül jellegzetes illata van. A kóstolásra ezután kerül sor. László Éva elmondta, öröm már a régió borait kóstolni, hiszen nagyon igényesek lettek a gazdák, korszerű technológiákat használnak, és nagyon odafigyelnek a szőlőikre.

GyuriA borversenyen a bírák nem tudják, hogy éppen kinek a borát kóstolják, így a végén, amikor kiderült, hogy Görgényi György bora aranyminősítést kapott többeknek elakadt a szava, s könny szökött a szemébe.

Az eredményhirdetést a Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozón tartják 2018. május 26-án 15:15-től.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.36317563_2022103107823218_7460719726319108096_n 36285128_2022103074489888_2640953168149610496_n

 

EMET_logo_fekete_feher

 

 

Címkék