Csak pár nap maradt az adóbevallásra

Rengetegen hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallásuk átnézését és elküldését. Hiába segítség, hogy a NAV elkészíti a bevallási tervezetet, sokak számára az automatikus elfogadása inkább kockázatot, mint segítséget jelent. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Hasonló tartalmaink:

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját Salgó Attilával, a NAV szóvivőjével!

Mennyi az szja mértéke?
A személyi jövedelemadó mértéke 15%, így ennyi adót vonnak le a fizetésedből. Ez azt is jelenti továbbá, hogy nem csak a fizetésünk, hanem bármiféle jövedelmünkből (pl. ha bérbe adjuk/eladjuk a lakásunkat, stb.) 15% adót vonnak le.

Milyen változások lépnek életbe 2018-tól?
Fontos változás, hogy 2018. januártól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, ami azt jelenti, hogy a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkáltató a munkavállalók helyett a személyijövedelemadó-bevallást!

Nem kell azonban nagyon megijedni, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallás tervezetet, mindenféle külön kérvényezés nélkül.

Hogyan nyújthatom be az adóbevallásomat?
Szerencsére többféle megoldás nyílik arra, hogy elkészítsük és beadjuk az adóbevallásunkat.

1. Egyrészt már fentebb említettük, hogy a NAV automatikusan elkészíti a tervezetet, így nekünk csak át kell néznünk és jóvá kell hagynunk az adatokat, melyre 2018. március 15-től van lehetőségünk az eSZJA oldalon. Ha nincs ügyfélkapunk, akkor március 19-ig kérhetjük a tervezet postázását az alábbi módokon:
a) levélben – fontos, hogy adjuk meg az adóazonosító jelünket és a születési dátumunk;
b) SMS-ben a 06 (30) 344 4304 számra elküldött:
SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn
(SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jellel és a születési dátummal)
c) telefonon a 1819-es hívószámon, valamint
d) a NAV ügyfélszolgálatain.
Amennyiben az adatok ellenőrzéséről megfeledkezünk, akkor a NAV május 22-vel adóbevallássá minősíti át a tervezetet. Viszont mindenképp érdemes megnézni, hogy helyesen szerepelnek az adatok, mert ha nem, az már a mi felelősségünk!

2. A másik megoldás, ha magunknak készítjük el a bevallásunkat. Ehhez a 17SZJA nyomtatványt kell kitöltenünk és feladnunk. A nyomtatványt elkészíthetjük a Regisztráció nélküli online felületen, vagy letölthetünk üres SZJA nyomtatványt, illetve kitölthetjük az Általános nyomtatványkitöltő programmal.
a) Elektronikus úton abban az esetben tudjuk feladni a bevallásunkat, ha rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval.
b) Postai úton a fent említett programok segítségével elkészített bevallást kell kinyomtatni

Címkék