Szembe vágó kérdések

Jön a nyár, talán elvonulnak a felhők is felettünk, és újra hét ágra süt majd a nap. A boltok polcaira pedig kikerülnek a színskála összes színében tündöklő napszemüvegek. Méghozzá akciós áron. De vajon tényleg védelmet nyújtanak ezek? Milyen a szemünk védelme szempontjából jó napszemüveg? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Tóbiás Richárddal, a Magyar Látszerész Szövetség elnökével.

Hasonló tartalmaink:

“A napszemüveg ma már nem csak divatcikk, hanem egészségünk szempontjából fontos védőeszköz. A káros környezeti hatások miatt évről-évre fokozódó UV-sugárzás nemcsak a bőrünk, hanem a szemünk egészségi állapotát is veszélyezteti”, mondja a szövetség elnöke. Ráadásul, ahogy azt elmagyarázza, az UV sugárzás okozta károsodást a szemben nem lehet érezni, észrevenni azonnal, mert lassan és fájdalommentesen jelenik meg. Pedig rendkívül súlyos károkat okozhat: rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot is.

Ezek ellen a szemkárosodások ellen 100%-os védelmet nyújthat a jó napszemüveg. De milyen is a jó napszemüveg?

Először is, elvileg a CE jelzés segíthet(ne) a választásban: ez azt jelzi, hogy a gyártó állítása szerint az adott termék maradéktalanul megfelel az európai előírásoknak és átesett a megfelelő vizsgálatokon. Az UV 400 felirattal jelzi, hogy a napszemüveg lencséje 100%-os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Csakhogy, ahogy Tóbiás Richárd arra felhívja a figyelmünket, a gyártók gyakorlatilag azt írnak rá a napszemüvegre, amit akarnak. Bár a szövetség (is) igyekszik minél több napszemüveget bevizsgálni, hogy az állításának megfelelő védelmet nyújt-e a káros sugarak ellen, minden napszemüvegre azonban nem tud kiterjedni a szűrésük. Viszont vannak optikák, amelyek térítés mentesen bevizsgálják a kérdéses napszemüveget, ha bevisszük hozzájuk ellenőrzésre.  A legbiztosabb megoldás azonban, ha eleve egy optikában veszünk napszemüveget, ahol garantáltan 100%-os UV védelemmel rendelkeznek a napszemüvegek lencséi. Igen, most lehet felszisszenni, mert ez rövid távon nem annyira pénztárcabarát, mintha a kutyaeledelek és a mosószerek mellett felállított polcról turkálok magamnak a sarki közértben. Hosszabb távon azonban mindenképp az, hiszen gondoskodunk szemünk egészségéről.

A napszemüveg formája és nagysága kapcsán a Magyar Látszerész Szövetség elnöke azt ajánlja, hogy olyan napszemüveget válasszunk, ami minél nagyobb felületen fedi a szemet, ugyanakkor nem ér hozzá az arcunkhoz, szempillánkhoz. A színekkel kapcsolatban pedig azt mondja Tóbiás Richárd, hogy a napszemüveg lencséinek színe és az UV védelem mértéke teljesen független egymástól, ugyanis utóbbit egy átlátszó anyag biztosítja a lencsén. Ugyanakkor a különböző színű lencsék különböző tulajdonságokkal rendelkeznek a napfényben. A zöld például a legjobb színlátást teszi lehetővé, úgy tompítja az éles fényt, hogy közben nem sötétít a képen. “A barna erősíti a kontrasztokat, javítja a mélység érzékelést. Szürkén át teljesen természetesnek hat a világ, a színeket alig torzítja, ugyanakkor nem emeli ki a kontrasztokat sem. A kék leginkább az aktuális divatirányzatoknak megfelelően kerül be a választékba.”

Végül fontos az is, hogy ne csak felpróbáljuk a kiválasztott napszemüveget, hanem viseljük is néhány percig mielőtt megvásárolnánk, nézzünk ki benne az utcára, és figyeljük meg, kellemesek- e számunkra a színek, változik-e a térérzékelésünk, torzít-e. Aztán oda kell arra is figyelni, ahogy a szövetség elnöke javasolja, hogy jól illeszkedik-e a keret, nem szorítja-e az orrnyergünket, illetve, hogy nem karcos-e a lencse. Ha igen, akkor lehet is visszatenni a polcra, vagy szólni az eladónak, mert  ilyenkor a szemet tesszük ki nagyobb munkának, ami azzal jár, hogy a szemünk elfárad, nekünk meg elkezd fájni a fejünk, vagy megszédülünk.

A legfontosabb azonban mégis az, hogy 100%-os UV védelmet biztosítson a kiválasztott napszemüveg. Ha nem rendelkezik ezzel, akkor nemcsak egyszerűen arról van szó, hogy nem ad védelmet a szemünknek, de kifejezetten káros is lehet. Napszemüveg viseléskor ugyanis a kisebb fényerő hatására a pupilla kitágul, így az UV szűrővel nem rendelkező napszemüveg viselése esetén a káros sugarak még nagyobb mennyiségben jutnak a szembe. A nem ellenőrzött minőségű, nem optikai üzletben vásárolt napszemüvegek használata ezért fokozottan veszélyes – figyelmeztet rá mindenkit Tóbiás Richárd.

Címkék