Ezer lámpás, hogy ne felejts!

Május 27-e az eltűnt gyermekek világnapja. Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben; ez a szám háromszázzal haladja meg az előző évit – közölte az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány az MTI-vel. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának közleménye szerint arányaiban Magyarországon kerestetik a legtöbb gyermeket.

Tavaly 15 907 fiatalkorú és 3117 gyermekkorú eltűnését jelentették be a hatóságnál, ez a szám majdnem annyi, mint Keszthely lakossága, de az eltűntek többsége előkerült, így a még mindig eltűnés miatt regisztrált hatályos körözések száma a 2018. április 10-i állapot szerint a fiatalkorúaknál 1726, a 14 év alattiaknál pedig 649.
Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot. A kampányban tíz város vesz részt, jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire.
A vasárnapi programokon negyven együttes és énekes vállal szerepet, a társadalmi célú programon többek közt olyan fellépők állnak majd színpadra, mint a Hősök, a Belmondó, Rácz Gergő, az Animal Cannibals, Freddie, Varga Viktor, a Holdviola, Cserpes Laura, LL Junior és a New Level Empire.
Az eseményen világító lufikat engednek a magasba, ezzel jelezve, hogy minden gyereket hazavárnak.
Részletes információ a www.ezerlampasejszakaja.hu oldalon található.

(forrás: MTI)

Kék nefelejcs. Ez a beszélő nevű virág vált az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapjának legfőbb jelképévé. A törékeny virág nevében is figyelmeztet: ne felejts!

Az Unió területén évente 250 ezer gyermek eltűnését jelentik be a hatóságoknak. A legfrissebb elérhető adatok szerint arányaiban Magyarországon kerestetik a legtöbb gyermeket, de szerencsére többségük hamar megkerül. Az aktív körözések száma általában száz alatt van, de az elmúlt években az eltűnt és meg nem talált gyermekek száma sajnos emelkedett.

Mi az oka annak, ha  saját családunkban, környezetünkben eltűnik valaki, mi lehetett a kiváltó ok és mit tehetünk a megtalálása érdekében?

Nagyszámban szöknek meg gyermekek a megyében található lakásotthonokból, sokszor csak kalandvágyból, vagy éppen családjuk után kutatva távoznak ismeretlen helyre. Rosszabb esetben céltalanul csavarognak hasonló „sorstársaikkal”, barátnak képzelt kortársaikkal vagy olyan felnőttel, aki kihasználja ezeknek a gyerekeknek a sebezhetőségét. Ezen gyermekek szeretetéhsége a legnagyobb befolyásoló tényező, az őket később kihasználó személy egyetlen kedves szavával befolyással bírhat. Ez nagy veszélyt rejt magában, mivel sokkal könnyebben válhatnak gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Szomorú tény, hogy a nevelőotthonokból elszökött lányokat sokszor prostitúciós tevékenységet folytatva állítják elő a kollégák. Ezt az életmódot, életvitelt a legritkább esetben választják önként a lányok. A háttérben szinte mindig megbújik az erőszak, az érzelmi manipuláltság, elhagyatottság és a társadalmilag elfogadott irányba terelés hiánya.

Az eltűnések lehetséges okai:

  • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
  • kalandvágy (felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni)
  • „plázázás”
  • érzelmi trauma:
    • veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
    • félelem pl.: bizonyítvány osztásnál nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától
    • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
  • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények
  • bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, szexuális ragadozók áldozatai lesznek, emberölés)

Mi a teendőnk, ha gyermekünk eltűnt?

A stabil családon belüli érzelmi háttér rengeteg bajtól megóvhatja a gyermeket. Annak fontossága életbevágó, hogy gyermekünk előtt követendő példaként jelenjünk meg saját életünkkel, helyes értékrendet közvetítsünk, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre,

  • közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé. Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!
  • Barátok, rokonok, iskolás társak, ismerősök körében kell érdeklődni, hogy mit tudnak az eltűntről, látták-e, beszéltek-e vele, ha igen utalt-e arra hogy szeretne valahova elmenni stb.!
  • A közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozhatjuk az eltűnést, valamint gyermekünk ismerőseit is riaszthatjuk a bajról!
  • Érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyeket szabadidejében szívesen látogat a gyerek!
  • Értesíteni a Rendőrséget és hatékonyan közreműködni a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében!
  • Segítségért fordulhatunk a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz!

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek feltalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!

Ne menjünk el egy csavargó, tétlenkedő, látszólag egyedül lévő gyermek mellett, kérdezzünk rá: segíthetünk-e neki?

Amennyiben mégis eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a Rendőrséget, hogy minél hamarabb újra láthassa!

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

(Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály)

 

Címkék