Úrnapi körmenet Érden

A pünkösd utáni második csütörtök, a Szentháromság vasárnapját követő csütörtök. Hazánkban pedig az ezt követő vasárnapon van Úrnapja. Ez a nap az Oltáriszentségben jelen levő Jézus Krisztus ünnepe. IV. Orbán pápa 1264-ben rendelte el ezt az ünnepet, s az ő megbízásából Aquinói Szent Tamás írta meg e nap liturgikus szövegeit! Az ünnepi szentmise után kivonulnak a hívek a templomból és megkerülik azt. 

Az úrnapja katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban a húsvéti időt lezáró, pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. A 14. században kettős célja volt: hitvallás az eretnekekkel szemben, illetve Krisztus felmutatása a világnak és a világ hódolatának kifejezése Krisztusnak.

Az ünnep külső megnyilvánulása különleges, hiszen még a középkorban elég sok olyan ünnep volt, amikor a hívő ember úgy érezte, hogy a maga nagy örömével, boldogságával nem tud a négy fal között maradni. Az úrnapi körmenet is ilyen esemény – hangsúlyozta Hajdú Ferenc.

Az Úrnapi körmenetet idén is műgonddal megalkotott virágszőnyegen tették meg a hívők június 3-án, szombaton, majd zárásként részt vettek az úrnapi szentmisén.

(fotó: Antunovits Antal)

 

Címkék