Medárd napján is heves zivatarok várhatók

Felhőszakadásra, heves zivatarra adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai szolgálat. Ma Medárd napja van; a néphiedelmek, illetve népi megfigyelések szerint  ha most esik az eső, akkor a következő negyven napon hasonló lesz az időjárás.

Hasonló tartalmaink:

Ma délelőttig északkeleten várhatóak szórványosan zivatarok, néhol felhőszakadás, illetve szélerősödés kíséretében. Egy-egy helyen jégeső sem zárható ki. Várhatóan a délutáni, kora esti óráktól egy délnyugatról északkeleti irányba helyeződő zivataros rendszer átvonulására van esély az országban – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Zivatarok környezetében viharos szél, néhol felhőszakadás  és jégeső  kialakulhat. A rendszeren belül legnagyobb számban a Dunántúlon valószínűek zivatarok és intenzív vagy heves zivatar kialakulására a Dunántúlon annak is főként a nyugati, délnyugati felében van nagyobb esély – írják.

Ma Medárd napja van, márpedig ehhez a naphoz  szerte Európában időjárási regulák fűződnek: ha most esik az eső, akkor a következő negyven napon hasonló lesz az időjárás. És megfordítva: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik – írja a Magyar Katolikus Lexikon.

Medárd püspök volt, 500 körül született, és 560-ban hunyt el. Szülővárosát, Vermandois-t, egész életében nem hagyta el, itt tanult, itt szentelték pappá. Messze földön híre volt jótékonyságának, mely még rablókkal szemben is megmutatkozott.

A munkások, napszámosok, méhészek védőszentje, jó termésért, esőért, a szőlőért, foglyok szabadulásáért fohászkodnak hozzá, láz, fogfájás ellen kérik oltalmát. A néphagyomány szerint Medárd napján kezdődött a vízözön.

Egy utólag költött mondai magyarázat szerint egy pajkos táncoló társaság nem hallgatott a szent püspök jámbor intelmeire. Ezért Medárd imádságára negyven napos eső mosta szét őket.

(met.hu, Magyar Katolikus Lexikon, kép: met.hu)

Címkék