Meggymustra: nyílt nap az Elvira majorban

Értékek a meggy génbankban címmel rendeztek nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének génbanki gyűjteményében, az Elvira majorban péntek délelőtt. A rendezvényre  a génbank tevékenysége, illetve a kiskerti gyümölcstermesztés iránt érdeklődő embereket várták.

Hasonló tartalmaink:

A látogatókkal nemcsak a meggyel kapcsolatos alapvető ismereteket osztották meg a szakemberek, hanem azt is, milyen jelentősége van Magyarországon a meggynek a génbankosok szemével. Az érdeklődők részt vehettek az Elvira fajtabemutatóján, és ízelítőt is kaptak a génbanknál folyó kutatómunkából.

Békefi Zsuzsanna, NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének osztályvezetője az ÉrdTV-nek elmondta: mostanában a tájfajtáknak nagy divatja van, ám azok az információk, amelyek ezekkel kapcsolatban eljutnak a lakossághoz, nem mindig hiteles forrásból származnak.

– A kiskerttulajdonosoknak fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy bizonyos fajták milyen betegségekre fogékonyak, vannak-e egészségvédő értékeik, és ha igen, milyenek – tette hozzá a szakember.

Meggy

Az Elvira majorban minden évben szerveznek fajtabemutatókat és tanácskozásokat cseresznye- és meggytermesztőknek. Az idei szakmai napra június 8-án került sor (részletek itt). A nem szakmabelieknek az idei évtől szerveznek nyílt napokat; legutóbb cseresznyevirágzáskor nyíltak meg az Elvira kapui a nagyközönség előtt. A mostani, június 15-ei rendezvényt további alkalmak követik a nyáron: akkor az őszibarack, a szilva és a mandula áll majd a középpontban. Ezekről bővebb információt a NAIK honlapján tudhatnak majd meg az érdeklődők.

 

Címkék