Hosszúak a várólisták a bölcsődékben

Idén már második éve, hogy egész évben folyamatosan lehet jelentkezni a bölcsődei ellátásra. A helyek pedig gyorsan elfogytak, a 2018/2019-es nevelési évre már gyakorlatilag év elején beteltek a helyek, éppen ezért a jelentkezők közül az aradi utcai, Pöttöm Sziget Bölcsőde 50, az Edit utcai Apró Falva Bölcsőde pedig 17 gyermeket nem tudott felvenni férőhelyhiány miatt. 

Hasonló tartalmaink:

Kunszabó Gergelyné Andrea, a Pöttöm Sziget Bölcsőde vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az aradi utcai bölcsődében májusi adatok alapján 88-90 körüli azoknak a gyermekeknek a száma, akiket fel tudtak venni a jelentkezők közül, és 50 gyermek felvételét kellett elutasítaniuk férőhely hiánya miatt, de még ez is változhat – az óvodai felvételek tükrében, ami augusztusban fog egyértelműen kiderülni. „20-30 közötti őszi születésű gyerek van a bölcsiben, ennek körülbelül egyharmadát vette át az óvoda, de ősszel még ez változhat, mert van, aki elköltözik, van, aki beadja máshova is a jelentkezését, ezért esélyes, hogy a gyerekeknek még egy része bekerülhessen majd az óvodába.” A túljelentkezés egyik okát Andrea abban látja, hogy Parkváros egy nagyon dinamikusan fejlődő része a városnak, ráadásul nagy vonzáskörzete van a bölcsinek, hiszen, ahogy a Pöttöm Sziget Bölcsőde vezetője elmondta, aki az M7-es autópályán megy dolgozni, az is előszeretettel választja az aradi utcai bölcsődét a gyermekének.

Az Edit utcai Apró Falva Bölcsőde kisebb, 84 férőhellyel rendelkezik. Kéri Erika bölcsődevezető elmondta, hogy hozzájuk 62 fő jelentkezett eddig, akik közül 41 gyereket tudtak felvenni, és 17 elutasított gyermek szüleinek ment ki a határozat, de azóta is nő a várakozó lista: jelenleg 21 fő szerepel rajta. 14 őszi születésű gyermek van az intézményben, azaz akik ősszel töltik be 3. életévüket, közülük 5 gyermek esetében látszik esély arra, hogy ősszel fel tudják venni őket az óvodába, és akkor a várólistáról 5 gyermeket az ő helyükre be tudnak fogadni.

Kunszabó Gergelyné Andrea beszámolt arról is, hogy a jelenleg 132 gyermek befogadására képes aradi utcai bölcsőde férőhelyét bővíteni szeretnék egy csoporttal, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy még 14 gyermeket fel tudnának venni a várólistáról. A férőhely bővítés engedélyeztetése jelenleg van folyamatban.

A bölcsődei jelentkezésekkel kapcsolatban az intézményvezetők hangsúlyozták, hogy sok félreértést szül a tavaly bevezetett rendszer, ami szerint egész évben lehet jelentkezni a bölcsődei ellátásra, ez viszont nem jelenti azt, hogy a felvétel is folyamatos lenne egész évben. Másrészt az új jelentkezési rendszernek egyik hozománya, hogy nagyon hamar betelnek a bölcsődei férőhelyek: általában már januárban-februárban össze is állt, hogy kiket tudtak felvenni azokból, akik 2017 őszén, telén adták be a jelentkezésüket. A gyakorlat azt mutatja, hogy minél korábban kell jelentkezni – akár a következő év szeptemberére is, mert hosszú a várólista. Volt olyan szülő – nem is egy, aki már a 2019-es évre jelentkezett gyermekével.

Jelentkezni a bölcsődei ellátásra tehát egész évben lehet, a nyári szünetet kivéve, az Apró Falvában keddenként 9-11 óra között, a Pöttöm Szigetben pedig szerdánként 9-11 között.

A témával bővebben foglakozik az Érdi Újság e heti száma.

Címkék