Megkezdődtek a nyári építkezések

Megkezdődtek a nyári építkezések: a város mindhárom főútvonalán – Csaba/Ürmös/Alsóerdősör utca, Riminyáki út, Szent István út –  zajlanak már a munkálatok. Az utak mellett tovább épül a csapadékvíz-elvezető rendszer is. A részletekről T. Mészáros András polgármester számolt be szerdai sajtótájékoztatóján.

Hasonló tartalmaink:

Mint elmondta, a város keleti részén, a Csaba utcában, három közműépítés is zajlik, egymással összhangban: az utca felső részén megkezdődik egy több évtizede épült szennyvízvezeték kiváltása. Az Ürmös–Csaba–Tárnoki utak kereszteződésében hamarosan elkezdődik a csomópont kialakítása. A Diósdi úttól kezdődően épül a csapadékelvezető csatorna, itt az ivóvízvezetékek kiváltására is szükség van.

Közben az Ürmös utcában folyik a garázsbehajtók átépítése, ami után a csapadékvíz program is befejeződhet.

Amint a földben a közművek rendbetétele megtörtént, megtörténik az útfelület helyreállítása és új burkolat kialakítása. Ezzel a Diósdi úttól az Alsóerdősor útig egy teljes felújítási program valósult meg az elmúlt években, amely szinte minden közművet érintett. Ezen a szakaszon dolgozunk a pénzügyi forrás előteremtésén, hogy a járda is kiépülhessen.

– Hamarosan elkezdődnek a munkálatok az Alsóerdősor utcában az Eperfa–Folyondár közötti szakaszon, és a Folyondár utcában az Alsóerdősor utca–Törökbálinti út között. Itt előbb a csapadékelvezető rendszer készül el – közben néhány gázvezeték kiváltásra is sort kell keríteni –, majd az út is megújul egészen a Törökbálinti úti kereszteződésig.

A Szövő utcának a Törökbálinti úttól kezdődő szakaszán elkezdték a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését. Ezt követően a Szövő utcának az M7-es autópályáig tartó szakasza is új burkolatot kap majd.

A Riminyáki úton a gázkiváltásokat és ivóvízvezeték-kiváltásokat követően folytatják a csapadékcsatorna építését. A Szent István úton több helyen cserélték a pályaszerkezetet, és profilmarás is történt. Június végén megérkezik az aszfaltbeépítő géplánc, és beépíti a kötőréteget. A munkálatok alatt félpályás forgalomterelésre kell számítani. Július végéig a kopóréteg is rákerül a Szent István útra.

A Szent István–Tárnoki–Lőcsei utak kereszteződésében összetett közműépítés indult.

Az ivóvízvezetékek kicserélése után megtörténik a Lőcsei út alatti csapadékcsatorna átkötése a Tárnoki útba. Ezzel elkezdődhet a Lőcsei úton az új csapadékcsatorna építése egészen a Fundoklia térig, és ezt folytatva a Szovátai úton egészen a Sóskúti útig ki fog épülni a csapadékvíz-elvezető rendszer.

Sajnos a feltárások során kiderült, hogy a Lőcsei úton az új csapadékvíz elvezető rendszer érinti a korábbi ivóvízvezetéket is, amit ennek következtében k kell váltani. Ez egy régi azbesztcement vezeték, amelyet nem lehet toldozni-foldozni, ezért a teljes kiváltás javasolt. A kiváltás azzal is jár, hogy a Lőcsei úton fel kell bontani félpályásan a burkolatot, ami a munkálatok végén kerül majd helyreállításra.

T. Mészáros András elmondta: az elmúlt időszakban  több alkalommal is nagy mennyiségű csapadék hullott Érden: május 25-én 10 milliméter feletti, június 9-én 23,4 milliméter eső zúdult hitelen a városra.

– Reméljük, ha megépülnek azok a fővezetékek, felszíni vízelvezető rendszerek, amelyeket imént említettem – ezekre a forrás rendelkezésre áll –, megszűnnek ezek a katasztrófahelyzetek – zárta szavait.

 

Címkék