Orgonát szenteltek a Gellért utcában

Orgonát szenteltek vasárnap a Gellért utcai Karmelhegyi Boldogasszony katolikus templomban. Eddig csak egy kis elektromos hangszeren szolgáltathatott zenét a gyülekezet kántora, mostantól viszont egy tekintélyes orgona hangja zengi be a templomot. A felszentelésen Dankos Attila zalaegerszegi orgonaművész szólaltatta meg a templom új büszkeségét.

Hasonló tartalmaink:

Mint Csibi Balázs kántor elmondta, évek óta tervezgette a gyülekezet, hogy jó lenne egy orgona a templomba, a karzaton a helye is megvolt. A tervezgetésen túl próbáltak pénzt is megtakarítani, ahol csak lehetett, végül a hívek adományaiból, önkormányzati támogatásból összegyűlt egy komolyabb hangszerre való.

Az érdi kántor egy német honlapon bukkant egy eladó, használt orgonára: az 1898-ban gyártott, viktoriánus stílusú brit orgonához hasonló hangszer újonnan 50 millió forintba kerülne. Az orgonát Hollandiában egy megszűnt református gyülekezet templomából adták el; Csibi Balázs ment érte és szerelte össze itthon, így az orgona tizenegymillió forintba került.

orogona-csibi_balazs-dankos_attila

A felszentelés alkalmából Dankos Attila zalaegerszegi orgonaművész szólaltatta meg a templom új büszkeségét. A szentmisét Maklári István esperes celebrálta.

A szertartásokon természetesen a kántor ül majd a kétmanuálos billentyűzethez, de Csibi Balázs templomi hangversenyeket is szeretne szervezni a jövőben.

(Fotó: M. Nagy Péter)

Címkék