A fával és szénnel fűtők is meg fogják kapni a téli rezsicsökkentést

A kormány szerdai ülésén döntést hozott arról, hogy a kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is meg fogják kapni a téli rezsicsökkentést.

Hasonló tartalmaink:

A cél, hogy azokhoz a családokhoz is megérkezzen a téli rezsicsökkentés, akik olyan településen élnek, ahol ugyan van kiépített gáz- vagy távhőhálózat, de az ő utcájukba, házukba valamilyen oknál fogva még nincs bekötve, ezért mással – pl. fával, szénnel – fűtenek.

A becslések szerint kb. 800 ezer ilyen háztartás van az országban. Az érintettek a következő hetekben egészen október 15-ig bejelenthetik támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál. Az igényeket a Belügyminisztérium októberben összegzi és a kormány elé terjeszti, majd a szükséges pénzügyi forrást az önkormányzatok részére utalja.  Az önkormányzatok fognak gondoskodni a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag (pl. fa, szén) biztosításáról. Az igénylők a téli fűtési szezonban vehetik majd át a tüzelőanyagot. Az önkormányzatok felé várhatóan írásban kell bejelentést tenni legkésőbb október 15-ig, a Belügyminisztérium a következő hetekben tájékoztatja az önkormányzatokat a szükséges eljárásról. Csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről az igénylőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is kell tenni. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti.

Emellett fontos tudni, hogy a kormány korábbi döntése értelmében azok a családok is megkapják a téli rezsicsökkentést, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Az érintett 284 településsel a Belügyminisztérium már korábban megállapodást kötött és a támogatást is átutalta. Ezeken a településeken az önkormányzatok szeptember végig gondoskodnak arról, hogy a családok készpénz formájában megkapják a téli rezsicsökkentést. Ebbe a kategóriába 29 ezer háztartás tartozik, amelyek támogatására 346 millió Ft-ot biztosított a kormány.

Dr. Kovács Zoltán kormányszóvivő

(Kormányszóvivői Iroda)

Címkék