Summerfest: világsztárok, világzene, folklór

Világsztárok, világzene, folklór és népművészet a világ minden tájáról – 25. alkalommal rendezik meg a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált és Népművészeti Vásárt Százhalombattán augusztus 12. és 22. között. A fesztivál díszvendége Kárpátalja.

Hasonló tartalmaink:

Az Amerikai Egyesült Államokból, Bolíviából, Ciprusról, Dél-Koreából, Észtországból, Franciaországból, Jakutföldről, Kirgizisztánból, Oroszországból, Tatárországból, Mexikóból, Panamából, Paraguay-ból, Tahitiről, Tajvanból, Thaiföldről, Törökországból érkeznek együttesek az idei Summerfestre, amelynek díszvendége Kárpátalja lesz. A hagyományoknak megfelelően a vendéglátó együttes a Forrás Néptáncegyüttes.

A kárpátaljai kulturális események sora az Élő Kárpátalja című kiállítás megnyitójával kezdődött augusztus 11-én. A Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja címmel tartott előadást a kiállítás megnyitó után, majd a beregszászi Illyés Gyula Színház előadásával folytatódik a sorozat augusztus 12-én. A társulat Örkény István Tóték című tragikomédiáját mutatja be.

Kárpátalja múltjával és jelenével foglalkozó konferenciát is szerveznek augusztus 16-ára, amelyen a többi között kárpátaljai fiatalok és családok beszélnek a határon túl élő magyarok életéről, múltjáról, jövőképéről, és minisztériumi képviselők számolnak be arról, hogy az érintett területen lakó magyaroknak milyen támogatást, segítséget nyújt a magyar kormány.

Kárpátaljai kézművesekkel és játékokkal ismerkedhetnek a Summerfest látogatói a Fesztiválsátorban augusztus 17-18-19-én.

Körtánccal és két nagykoncerttel nyit a Fesztiválsátor augusztus 13-án, hétfőn. A Romengo zenekar, valamint Ferenczi György és a Rackajam lép fel.

A nyitóceremóniát, amely során minden résztvevő tánccsoport bemutatkozását meg lehet csodálni, augusztus 14-én, a zárót pedig augusztus 21-én rendezik meg. Idén is játékos, zenés, mesés foglalkozásokkal várják a gyerekeket a Fesztiválsátorba augusztus 15-től 19-ig délutánonként. Ugyanezeken a napokon délutántól késő estig lesz a sokadalom, amely népművészeti kirakodóvásárral és különféle finomságokkal, borházzal és sörsátorral várja az érdeklődőket a Szekeres Rendezvényközpont parkolójában.

A fesztivál minden évben tartogat zenei csemegéket, meglepetéseket. A világhírű szerbiai trombitaművész, Boban Markovič balkáni roma zenét játszó zenekarával augusztus 16-án érkezik Százhalombattára. A legjobb együttesek – a többi között a Csík zenekar, valamint a Szalonna és bandája – legjobb zenészei egy igazán különleges formációval, az Esszencia zenekarral adnak koncertet augusztus 16-án.

Kilenc ország és a vendéglátó Forrás Néptáncegyüttes táncait tanulhatják meg az érdeklődök a Népek Báljában augusztus 15-én, és valamennyi résztvevő együttes színpadi bemutatkozását láthatják a Táncpanorámák során, amelyekre augusztus 16-tól 19-ig kerül sor a BKK színházteremében.

A Summerfest alatt élő koncertet ad Pál Lajos és családja, a Karavan Familia, valamint közösen áll színpadra a Szalonna és Tarsoly zenekar. A nyitó- és záróceremóniára, a Táncpanorámákra, valamint a Boban Markovic Orkestar élő koncertjére már kaphatók jegyek a Barátság Kulturális Központban hétköznap 10-től 18 óráig. A részletes fesztiválprogram és minden egyéb információ megtalálható a summerfestbatta.hu oldalon.

Fotó: summerfestbatta.hu

Címkék