Esélyteremtő Ösztöndíj a 2018/19-es tanévre

Érd Megyei Jogú Város Köznevelési és Művelődési Bizottsága – az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított tanulmányi ösztöndíjakról szóló 30/2013. (IX.24.) önkormányzati rendelet 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva – az Esélyteremtő Ösztöndíj 2018/2019. tanévre vonatkozó pályázatát a 45/2018. (VI.21.) KÖMÜB határozat  alapján kiírta.

Hasonló tartalmaink:

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS esélyteremtő ÖSZTÖNDÍJÁRA

Az ösztöndíj célja

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Esélyteremtő Ösztöndíj alapításával lehetőséget és segítséget kíván biztosítani a tehetséges érdi tanulók számára az alap-, és középfokú oktatásban folytatott tanulmányaikhoz, remélve, hogy közülük sokan a város képzett szakembereivé válnak.

Jogosultsági feltételek

Az Esélyteremtő Ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy a pályázó nappali tagozaton, államilag elismert hazai vagy külföldi nevelési-oktatási intézményben:

a) Alapfokú, illetve középfokú tanulmányokat folytat,

b) Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik,

c) tanulmányi eredménye a 3,5-es átlagot eléri,

d) magatartása jó vagy példás, és

e) igazolatlan mulasztása nincs.

Ezenkívül a következő feltételek közül legalább egynek is fenn kell állnia:

a) a pályázó hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű,

b) családba fogadott,

c) átmeneti nevelésben részesülő,

d) védelembe vett,

e) ideiglenes hatállyal elhelyezett,
f) utógondozói ellátásban részesülő.

A Köznevelési és Művelődési Bizottság a pályázatok elbírálása során az alábbi szempontok és sorrend alapján dönt:

a) a pályázó tanulmányi eredménye,

b) a pályázó családjában élő eltartottak száma.

Családként kell figyelembe venni a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 19. § (4) bekezdésében foglalt közeli hozzátartozókat.

Alapfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén az ösztöndíjban az ötödik évfolyamtól lehet részesülni.

A pályázat benyújtásának szabályai

Pályázni a Pályázati űrlap kitöltésével és az abban meghatározott kötelező mellékletek csatolásával lehet.

A pályázatot – a pályázó által aláírva – 1 példányban, zárt borítékban kell benyújtani személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Polgárok Háza Érd, Alsó u. 3.), vagy postai úton (Polgármesteri Hivatal, 2030 Érd, Alsó u. 1. Pf.: 31.). A postai úton benyújtott pályázat esetében a benyújtási határidőn a postára adás idejét kell érteni. A borítékon fel kell tüntetni: ” Esélyteremtő Ösztöndíj pályázat”.

Pályázati dokumentáció átvehető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán, vagy letölthető a www.erd.hu honlapról a Pályázatok, álláshirdetések rovatból.

A pályázat benyújtási határideje a kiírásnak az önkormányzat honlapján történő megjelenését követő 30. nap: 2018. szeptember 14.

A pályázatok elbírálása

Az Esélyteremtő Ösztöndíj odaítélésről a Köznevelési és Művelődési Bizottság dönt.

A pályázatok elbírálásának határideje a benyújtási határidő leteltétől számított 45. munkanap.

A határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatok érvénytelenek, ezért azokat a Köznevelési és Művelődési Bizottság a bírálatból kizárja, minden határidőben benyújtott, formailag megfelelő pályázatot pedig érdemben elbírál.

A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, a döntésről a pályázókat a Bizottság írásban értesíti.

Az ösztöndíj összege és folyósítása

Az ösztöndíjban részesülők minimum 5.000,- Ft, maximum 20.000,- forint havi támogatásban részesülnek a tanév 10 hónapjára.

A megítélt ösztöndíjat az önkormányzat minden hónap 10-éig bankszámlára utalja át vagy azt a Polgármesteri Hivatal pénztárában lehet felvenni. A tanév során a kifizetés módjának megváltoztatására nincs lehetőség. Alapfokú oktatásban részt vevő jogosult esetén a kifizetés a törvényes képviselő részére történik.

Ha az ösztöndíjra jogosult az ösztöndíját két hónapot meghaladóan nem veszi fel, az ösztöndíj megszüntetésre kerül.

Ha a tanulmányi jogviszony szorgalmi időben a tanulónak felróható módon megszűnik, az ösztöndíjat meg kell szüntetni, és a tanév során átutalt ösztöndíj arányos részét vissza kell fizetni. Az Esélyteremtő Ösztöndíj megszüntetéséről a Köznevelési és Művelődési Bizottság dönt.

Egy pályázó egy tanévben vagy a Tehetséggondozó Ösztöndíjban vagy az Esélyteremtő Ösztöndíjban részesíthető.

Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli, azonban az adóalapot növelő jövedelemnek számít ugyanúgy, mint az intézmények által adott szociális és tanulmányi ösztöndíjak.

Köznevelési és Művelődési Bizottság

 

Címkék