Közétkeztetés: árak és kedvezmények

Átlagosan nyolc százalékkal emelkedett a közétkeztetés térítési díja Érden szeptember elsejétől. Jó hír, hogy ősztől nemcsak az óvodákban, hanem a többi intézményben is utólag fizethetünk az étkezésért. A szülők a gyermekek számától, illetve szociális helyzetüktől függően különféle kedvezményekre lehetnek jogosultak.

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András polgármester tudósítónknak elmondta: a szolgáltató cég a nyersanyagnorma 18,2 százalékos emelését javasolta, ám az önkormányzat több szempont figyelembevételével, szakmai szervezeteket is megkérdezve úgy döntött: nyolc százalékos emelést tart indokolnak, mivel az elmúlt években ennyivel valóban emelkedtek a nyersanyagok árai. (2017-ben az étkezési térítési díjak nem emelkedtek).

Jó hír, hogy a diétás étkezés térítési díjai nem nőttek, és az is, hogy ősztől már nemcsak az óvodákban, hanem az iskolákban is utólag kell fizetni az étkezésért. A szeptemberi díjat tehát október 10-ig kell majd befizetni, csekken, átutalással, pénztárban vagy csoportos beszedési megbízással.

Ahogy eddig, úgy a jövőben sem kell fizetniük a bölcsődei, óvodai és általános iskolai étkezésért a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek. A bölcsődékben, óvodákban térítésmentesen étkezhetnek azok is, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó 119 300 forintot, vagy ahol tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermeket nevelnek, valamint azokban a családokban, ahol három vagy több gyermek van.

Az általános és középiskolákban (nappali oktatás esetén) 50 százalékos étkezési díj-kedvezmény jár a három-, illetve több gyermeket, vagy tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermeket nevelő családoknak (már ha nem jogosultak ingyenes étkeztetésre), és 50 százalékos kedvezmény jár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, a középiskola nappali tagozatán tanuló diákok számára is.

Ezek normatív, azaz állami támogatások; az önkormányzat további 50 százalékos kedvezményt biztosít azoknak a családoknak, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 85500 forintot.

Fontos tudni: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság egy évre kerül megállapításra, az újbóli kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző három hónapban is benyújtható.  Az önkormányzat által adható térítésidíj-kedvezmény a tanév folyamán bármikor igényelhető. A kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Humán Irodájánál lehet benyújtani. A nagycsaládosok az iskolákban jelezhetik, hogy jogosultak a díjmentességre.

 

Címkék