Chet Baker emlékét idézik meg ma a Jazz Fesztiválon

Már 30 éve, hogy a világhírű jazztrombitás, Chet Baker kizuhant (vagy kiugrott – máig sem tudni) egy amszterdami szálloda ablakából, de gazdag zenei hagyatékából azóta is számos zenész és művész merít ihletet, például az Érdi Jazz Fesztivál pénteki koncertjét adó Hajdu Klára Quartet és Fekete-Kovács Kornél is.

Hasonló tartalmaink:

Hajdu Klára formációja éppen tíz esztendeje alakult, megújult felállásban öt éve adták ki első, saját szerzeményekből és kortárs művekből álló albumukat. Az együttes zongoristája néhány éve nem más, mint a kimagasló tehetségnek  tartott Oláh Krisztián, de a többiek is ismert szereplői a hazai jazzéletnek, nevezetesen: Soós Márton bőgős, Hoff Marcell dobos.

A Hajdu-quartet Plays Standards Dedicated to Chet Baker című lemeze igazi csemege, amelyen a legendás jazztrombitásnak állítanak emléket, s amelyen – nem véletlenül –közreműködött Fekete-Kovács Kornél trombitás, aki az érdi koncerten is fellép az együttessel, nem nehéz kitalálni ebből, hogy azért, mert erről a méltán népszerű korongról (tavaly a szakma az év hazai jazzalbuma kategóriában Fonogram-díjra jelölte ezt a lemezt) is hallunk majd dalokat.

Természetesen a legfrissebb album – Deep in a Dream – számaiból is válogatnak majd az előadók az érdi közönség örömére. Hajdu Klára már régen kedvence a hazai jazzrajongóknak, hiszen 2004-től majdnem egy évtizeden át volt női énekese az ország egyik legnépszerűbb jazzzenekarának, a Balázs Elemér Groupnak. Ezzel a formációval két aranylemezt, illetve Fonogram-díjat tudhat magáénak, valamint telt házas koncerteket itthon és Európa, az Egyesült Államok, Kanada több nagyvárosában.

Az est vendége, Fekete- Kovács Kornél nem csak mint hangszeres szólista ismert, zeneszerzőként és hangszerelőként is Európaszerte számon tartott művész.  A Budapest Jazz Orchestra alapítója, sokáig művészeti vezetője és szólistája, a Modern Art Orchestra vezetője, természetesen van saját csapata is: a 2006-ban alakított Fekete-Kovács Kornél Quintet. Szólistaként és stúdiózenészként több mint száz különböző lemezen és számos koncerten működött közre a hazai zenei élet legismertebb szereplőivel.

Szeptember 7., 19 óra, Múzeumkert

(kép: jegy.hu)

Címkék