A haza szeretete nem tűri az árulást

A haza szeretete nem tűri az árulást. Nem tűri idegen érdekek, idegen zsoldok szolgálatát. Új útra kell lépni, mert a régi tévútnak bizonyult – így fogalmazott ünnepi beszédében T. Mészáros András polgármester. A Kálvin téri emlékműnél emlékezett a város az aradi vértanúkra és a Pesten kivégzett  gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre október 6-a előestéjén.

Hasonló tartalmaink:

A haza szeretete nem tűri az árulást. Nem tűri idegen érdekek, idegen zsoldok szolgálatát. A haza elárulói mentséget kereshetnek ugyan, de nem találhatnak. Az ilyenekről mindenkor a történelem mond ítéletet, így volt s így lesz ez örökké. Aki a hazáért halt, annak vére szent, s vele a föld is, amelyben nyugszik. Aki elárulja ezt, az megvetésre méltó és nem megbocsátásra – fogalmazott ünnepi beszédében T. Mészáros András, az aradi vértanúk emlékművénél, a Kálvin téri református templom kertjében tartott megemlékezésen.

– 1848-ban sorfordító év előtt állt a nemzet. Mindenkinek döntenie kellett, hogy kiáll-e Magyarországért, a szabadságért, Európáért. És bár a szabadságharc akkor elbukott a túlerővel szemben, de a szabadság, a függetlenség iránti vágy, amelyet a túlerő eltiporni akart, ezerszer erősebben élt tovább. Ezt nem értik azok, akik újra és újra be akarják törni a magyart. Nem értik, hogy van egy náluk sokkalta nagyobb erő, amelyet sem fegyverrel, sem pénzzel nem győzhetnek le. A hazánk és szabadságunk szeretete. Nem értette ezt 1849-ben a Habsburg, nem értette a 20. században se a német, se a szovjet, és nem értik ma az Unió soros kufárjai sem, akik épp eladni készülnek Európát, kulturális örökségét és biztonságát – Európa polgárait. Mindent kockára tesznek, ami fontos nekünk. Az emlékezés gyertyái, a szabadság apró lángjai, sokszor voltak képesek megégetni nagy birodalmak fegyverrel fenyegető ujjait, s félelmet kelteni e birodalmak szabadságunkra törő katonáiban. Képesek voltak bevilágítani a szabad magyar és európai jövőt, fényt hozni a zsarnokság sötét palotájába, minisztériumaiba, pártirodáiba, s beleégetni az európai elmékbe a szabadság jelét. Megszűnhetett dobogni a golyó és kötél által kivégzett mártírok szíve, de van, amihez nem ér fel semmiféle terror és elnyomás: a nemzet önbecsülése, élni akarása, szabadságszeretete. A bosszúállók ehhez sohasem érnek fel. Ez segít új utat nyitni Európának, amikor a régi már járhatatlan. Ez történik ma is. Új útra kell lépni, mert a régi tévútnak bizonyult. Egy bizonytalan, veszélyes és kiszámíthatatlan jövőbe, a káoszba vezet.  Ezt nem felismerni hiba. Felismerni és letagadni bűn. A vádlottak padjára vonni azokat, akik kimondják az igazságot – ez pedig árulás. Európa elárulása – hangsúlyozta T. Mészáros András, aki végezetül Kossuth Lajos szavait idézte az aradi hősökről:

„A világ bírája, a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztül …a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, ‘s a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak.”

Az ünnepségen közreműködött a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanulói pedig – Ilosfai Csilla és Viktóriusz Anna vezetésével–  megható zenés összeállításukkal tették még emlékezetesebbé az október 6-a előestéjén tartott megemlékezést.

A műsort követően a résztvevők koszorúkkal, virágokkal, főhajtással tisztelegtek az aradi 13 emléke előtt.

Fotók: Boros Sándor

Címkék