Az aradi vértanúkra emlékezik Érd

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. Érden az aradi vértanúk emlékművénél tartanak megemlékezést, ma délután öt órakor.

Hasonló tartalmaink:

A kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Országszerte és a határon túli településeken, valamint az iskolákban is megemlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából. Szombaton, a nemzeti gyásznapon a fővárosban, az Országház Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket.

Számos  településen pénteken tartják a megemlékezéseket, koszorúzásokat – így Érden is: a megemlékezőket a Kálvin téri református templom kertjében várják, délután öt órától.
p13_arad

(MTI, ÉrdMost)

Címkék